Gölge ısınmalarının tenis yer vuruşları isabeti ve derinlik gücüne etkisi
The effects of shadow warm-ups on tennis groundstroke accuracy and depth power
  1. Tez No: 515520
  2. Yazar: ERSİN İLKİLİROĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NEVZAT DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Teniste Isınma, Yer Vuruşları İsabeti – Derinlik Gücü, Gölge Isınması, Warm Up of Tennis, Groundstroke Accuracy-Depth Power, Shadow Warm-Up
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu araştırmanın amacı; Gölge ısınmalarının tenis forehand (Fh) ve backhand (Bh) Yer Vuruşları İsabeti ve Derinlik Gücüne etkisinin olup olmadığını araştırmaktır. Araştırma grubunu oluşturan sporcular, geleneksel ısınma yapan kontrol grubu (n=14, 4 erkek-10 kadın) ve geleneksel ısınmaya ek olarak Gölge (shadow) ısınmaları yapan deney grubu (n=14, 4 erkek-10 kadın) şeklinde 2 gruba ayrılmış toplam 28 denekten oluşmaktadır. Eşdeğer grupların oluşturulması amacıyla tüm deneklere bir hafta arayla 2 kez geleneksel ısınma sonrasında International Tennis Number (ITN) tenis beceri testi uygulanmış Yer Vuruşları İsabeti ve Derinlik Gücü ortalamaları alınarak ön test sonucu olarak değerlendirilmiştir. Eşdeğer kontrol deney gruplarına ayrılmaları sonrasında, deney grubunun Gölge ısınmasını doğru uygulaması için iki hafta içinde geleneksel ısınma protokolüne ek olarak antrenman öncesi haftada 2 gün, günde 8dk toplamda 4 defa Gölge ısınması yaptırılmıştır. Ön test ölçümünden 2 hafta sonra her iki grubun Yer Vuruşları İsabeti ve Derinlik Gücü son test ölçüm sonuçları ITN testiyle belirlenmiştir. Gruplar arası karşılaştırmalar için İlişkisiz Örneklemler T Testi, grup içi değişimlerini test etmek için İlişkili Örneklemler T Testi, değişkenler arasındaki ilişkinin belirlenmesi için ise Pearson Korelasyon testi kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre; her iki grubu kendi içinde ITN ön test – son test sonuçlarıyla değerlendirdiğimizde Yer Vuruşları Derinlik Gücü ve Yer Vuruşları İsabet Gücü becerilerinde anlamlı artış olduğu belirlenmiştir (p0,05). Gruplar arası Yer Vuruşları İsabet Gücü sonuçları karşılaştırıldığında Gölge ısınması yapan deney grubu lehine anlamlı fark olduğu belirlenmiştir(p0,05) sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to determine whether shadow warm-ups has an effect on tennis backhand (Bh) and forehand (Fh) Groundstroke Accuracy and Depth Power. The study group consisted of 28 subjects divided into 2 groups: (n=14, 4 male-10 female) control group performing traditional warming and (n=14, 4 male-10 female) experimental group performing shadow warming in addition to traditional warming. In order to form equivalent groups, all subjects were evaluated as a pre-test result by taking averages of the Ground Stroke Accuracy and Depth Power by applying the International Tennis Number (ITN) tennis skill test after traditional warm-up 2 times a week. Shadow warming was done in two weeks, two days in a week, 8 min, 4 times in total, in addition to the traditional warm-up protocol, in order to allow the experimental group to correctly apply the shadow warm-up after equal contro experimental groups. After 2 weeks from the pre-test measurement, the results of the Groundstroke Accuracy and the Depth Power test measurements of both groups were determined by the ITN test. The Independent Samples T-Test was carried out to compare the intergroup scores. Paired Samples T Test was used to determine intra-group scores. Additionally, Pearson Correlation Test was applied to determine the relationship between the parameters. According to intra-group research findings; when pre test – post test results of both groups were evaluated with ITN results, there was a significant increase in Groundstroke Depth Power (GSDP) and Groundstroke Accuracy Power (GSAP) (p0,05). In the intergroup analyzes, the experimental group achieved a higher significant difference Groundstroke Accuracy Power result compared to the control group (p0,05).