Dental işlemlerde kullanılan düşük doz lazer uygulamasının kanser dokuları üzerine olan etkilerinin laboratuvar değerlendirilmesi
Laboratory evaluation of the effects of low level laser therapy used in dental procedures on cancer tissues
- Tez No: 515540
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET CANKAT KARA
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Düşük doz lazer terapisi, hücre kültürü, kanser, Saos-2, A549 akciğer kanser hücreleri, Low level laser therapy, cell culture, cancer, Saos-2, A549 lung carcinoma cells
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Amaç: Mortalite ve morbidite nedeni olmasıyla ciddi bir sağlık sorunu olan kanser için birçok etiyolojik faktör bulunmaktadır. Uygulandığı bölgede doğal biyolojik süreçleri stimüle eden düşük doz lazer terapisi (DDLT) diş hekimliği tedavilerinde sıklıkla uygulanmaktadır. Çalışmamızda etiyolojik faktörü olabileceği düşünülen özellikle hücre proliferasyonuna neden olan DDLT'nin kanser hücreleri üzerine etkilerinin değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda Saos-2 (ATCC 85-HTB) osteoblast benzeri osteosarkom devamlı hücreleri ve A549 akciğer kanser hücreleri kullanıldı. Hücre kültürü plakaları hazırlandıktan 24 saat sonra 0.5, 1, 2 ve 3 W olmak üzere 4 farklı güçte Nd:YAG lazer ile çalışma grubuna göre 1, 2 ve 3 kez DDLT uygulandı. En son lazer uygulamasını izleyen 24. saatte lazerin biyostimulatif etkilerini değerlendirmek üzere MTT testi ile hücre proliferasyon analizi yapıldı. Bulgular: DDLT uygulunan gruplardaki hücre proliferasyon oranlarının, kontrol grubuna göre daha yüksek olduğu görüldü. Bununla birlikte, 3 Watt güçle ışınlama yapılan hücrelerde ise daha düşük hücre proliferasyonu olduğu tespit edildi. Uygulama sayısı arttıkça proliferasyon oranlarında artma olduğu görüldü. A549 akciğer kanser hücreleri için en fazla proliferasyon 1 Watt güçle 2 kez uygulama yapılan hücrelerde gözlemlenirken (0.815±0.030) en az proliferasyon 3 Watt güçle 3 kez uygulama yapılan hücrelerde gözlemlendi (0.685±0.039). Saos-2 hücreleri için en fazla proliferasyon 1 Watt güçle 3 kez uygulama yapılan hücrelerde gözlemlenirken (0.466±0.049) en az proliferasyon 3 Watt güçle 3 kez uygulama yapılan hücrelerde gözlemlendi (0.291±0.039). Sonuçlar: Bu çalışmadan elde edilen bulgular doğrultusunda DDLT'nin kullanılan lazer güç seviyesi ve uygulama sayısına bağlı olarak kanser hücre proliferasyonunu arttırdığı sonucuna varılmıştır. Kanser doku hücrelerinin proliferasyon ve mitotik aktivite gücünün yanında DDLT'nin de hücre proliferasyonunu artırması nedeni ile günümüzde sıklıkla kullanılan DDLT'nin prekanserojen hücreleri aktive edebileceği veya var olan kanserli dokuyu artırabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: There are many etiological factors for cancer, which is a serious health problem due to reason of mortality and morbidity. Low level laser therapy (LLLT), which stimulates natural biological processes in the application region, is frequently used in dentistry treatments. The aim of the our study was to evaluate the effects of LLLT which is thought to be etiological factor for cancer and especially causing the cell proliferation on cancer cells. Materials and Methods: Saos-2 (ATCC 85-HTB) osteoblast-like osteosarcoma cells and A549 human lung carcinoma cells were used in our study. 24 hours after preperation of cell culture plates, laser irradiation was performed 1, 2 and 3 times according to the study group with 0.5, 1, 2 and 3 W Nd:YAG laser. Cell proliferation analysis was performed by MTT assay to evaluate the biostimulatory effects of the laser at the 24th hour following the last laser application. Results: It was observed that the cell proliferation rates in the DDLT-treated groups were higher than in the control group. However, lower cell proliferation was detected in cells irradiated with 3 Watt power output. It was revealed that as the number of applications increased, the proliferation rates increased. The highest proliferation for A549 human lung carcinoma cells was observed in cells treated with 1 Watt power output twice application (0.815 ± 0.030). The least proliferation was observed in cells that had been applied 3 times with 3 Watt power output (0.685 ± 0.039). The highest proliferation for Saos-2 osteoblast-like osteosarcoma cells was observed in cells irradiated to 3 times of 1 Watt power output (0.466 ± 0.049). The least proliferation was observed in cells that had been applied 3 times with 3 Watt power output (0.291 ± 0.039). Conclusion: The findings of this study have led to the conclusion that DDLT increases cancer cell proliferation, depending on the power output level of laser and the number of applications. Besides the proliferation and mitotic activity of cancer tissue cells we concluded that DDLT, which is frequently used in dental practice, can activate precancerous cells or increase existing cancerous tissue.