Zoledronik asit verilen sıçanlarda diş çekimi sonrası yaraya uygulanan düşük doz lazer tedavisinin kemik iyileşmesi üzerine etkisinin histopatolojik ve biyokimyasal olarak incelenmesi
Histopathological and biochemical evaluation of the effect of low level laser therapy applied on wound after tooth extraction in zoledronic acid treated rats
- Tez No: 347607
- Danışmanlar: PROF. DR. BİLGİN ÖNER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Bisphosphonate, Osteonecrosis, Low level laser therapy, Biostimulation, Rat
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 207
Özet
Bifosfonat grubu ilaçlar terapotik etkileri nedeniyle multipl myelom, kemik metastazı olan kanserler, Paget hastalığı ve osteoporoz gibi sağlık sorunlarının tedavisinde yıllardır kullanılan ilaçlardır. Ancak son yıllarda bu ilaç grubunu kullanan hastalarda ciddi bir yan etki olarak çene kemiklerinde dental işlemlerden sonra veya işlem yapılmadan gelişen aseptik kemik nekrozlarının oluştuğu görülmüştür. Bu durumun etyolojisi, risk unsurları, klinik seyri ve etkin tedavi yöntemleri halen tartışılmaktadır. İlaca bağlı gelişen osteonekrozun tedavisinde günümüze kadar çeşitli tedavi yöntemleri denenmiştir fakat hiçbir tedavi protokolünde tam iyileşmeye ulaşılamamıştır. Günümüzde tedavide medikal ve cerrahi yöntemlerin yanı sıra destekleyici tedaviler de kullanılmaktadır.Bu tedaviler arasında yan etkilerinin sınırlı olması, farmakolojik ve invaziv bir yöntem olmayışı ile düşük enerjili lazer tedavisi (DELT) nin öne çıktığı görülmektedir. Özellikle erken dönem yara iyileşmesi üzerindeki olumlu etkileri deneysel ve klinik birçok çalışma ile kanıtlanmış olan DELT?nin anti-inflamatuar ve anti-mikrobiyal etkileri ile bifosfonata bağlı gelişen osteonekrozun tedavi protokolünde yer alabileceği sınırlı sayıda çalışma ile öne sürülmüştür. Bu çalışmanın amacı bifosfonat grubu ilaç kullanan hastalarda yapılan oral cerrahi prosedürlerden sonra ilaca bağlı gelişebilecek osteonekrozu engellemede düşük doz lazer tedavisinin ne kadar etkili olduğunu araştırmaktır. Bu amaçla deneysel olarak zoledronik asit verilen ratlarda diş çekimi yapıldıktan sonra, belirlenen protokolde 3 ve 5 hafta boyunca uygulanan düşük doz lazerin etkinliği antibiyotik uygulaması ile karşılaştırılarak değerlendirildi. Sonuçlara göre düşük doz lazerin biyostimülan olarak damarlanma miktarını, kollajen lif alanını ve yeni kemik oluşumunu arttırdığını gözlemledik. Antibiyotik tedavisinin ise ortamdaki bakteri kolonizasyonunu azaltarak daha az iltihap hücresi görülmesini ve defekt üzerindeki epitelin kapanma oranının artmasını sağladığını gözlemledik. Anahtar Kelimeler : Bifosfonat, Osteonekroz, Düşük doz lazer tedavisi, Biyostimülasyon, Rat
Özet (Çeviri)
Bisphosphonates are bone resorption inhibitor drugs which are mainly used for preventing bone metastases in cancer patients, treatment of multiple myeloma, Paget's disease,osteoporosis. On the other hand, in this patient group it has been observed that aseptic bone necrosis develops with or without dental trauma. Various treatment modalities consisting of combinations of medical, surgical and supportive approaches have been proposed for the treatment of BRONJ in the literature, yet a consensus is only achieved on the outlines. Among supportive approaches that are performed in combination with medical and surgical approaches, aiming enhancement in tissues? healing response, low level laser therapy (LLLT) stands out with its non-invasive and non-pharmacologic characteristics and low rate of side effects. Owing to its clinically and experimentally proven positive effects on early stages of wound healing, anti-inflammatory and anti-microbal properties, LLLT is proposed as an adjunct to medical and surgical treatments of BRONJ in limited number of studies. The aim of this study is to evaluate the efficiency of low level laser therapy to prevent possible osteonecrosis which can develop after dental surgical procedures performed in patients who use bisphosphonates. For this purpose we investigated the efficiency of low level laser therapy(LLLT) in comparision with antibiotic treatment. We applied laser to extraction sockets of experimentally zoledronic acid treated rats. According to the results we observed that LLLT improved new bone formation area, collagen bundle area ,vascularization and antibiotic treatment reduced the amount of microbial biofilm, inflammation and improved the closure of the mucosa above the socket.