Denervasyona bağlı retroperitoneal yağ dokusundaki total karbonik anhidraz aktivite değişikliklerinin incelenmesi
The investigation of total carbonic anhydrase activity changes in retroperitoneal adipose tissue by denervation
- Tez No: 515542
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ALVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Denervasyon, Karbonik Anhidraz, Sempatik Sinir Sistemi, Yağ Dokusu, Adipose Tissue, Carbonic Anhydrase, Denervation, Sympathetic Nervous System
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 41
Özet
Karbonik anhidraz (CA, E.C. 4.2.1.1) bütün organizmalarda yaygın olarak bulunan ve aktif bölgesinde prostetik grup olarak Zn2+ ihtiva eden bir metaloproteindir. Canlılarda CO2'in hidrasyonu ve HCO3-'ın dehidrasyonunu katalizler. Tüm organizmalarda, solunum ve karbondioksit/bikarbonat taşınımı, fizyolojik pH homeostazı, lipogenez ve üre sentezi gibi birçok fizyolojik olayda önemli görevler üstlenmektedir. Denerve edilmiş yağ dokularında hem adiposit sayısının hem de büyüklüğünün arttığı gözlenmiştir. Bu boyut artışı triaçilgliserol sentezinin arttırılmasıyla mümkün olmaktadır. Çalışmamızda, sempatik sinir sisteminin yağ dokusunda triaçilgliserol sentezi için öncül bileşiği sentezleyen karbonik anhidraz aktivitesi üzerine etkilerinin incelemesi amaçlanmıştır. Çalışmamızda, her grupta 8 adet 100-150 g ağırlığında ve 3-5 haftalık Sprague Dawley ırkı sıçan bulunan 2 grup oluşturuldu. I. Grup: Batınları açıldı ve retroperitoneal yağ dokusuna denervasyon işlemi yapılmadı (SD-) (kontrol grubu). II. Grup: Retroperitoneal yağ dokusu iki taraflı denerve edildi (SD+). 10 haftalık diyet programı sonunda retroperitoneal yağ dokuları toplandı. Retroperitoneal yağ dokuları homojenize edildi ve doku CA hidrataz aktivitesi potansiyometrik yöntemle ölçüldü. Kontrol grubundaki ratlarda CA aktivitesi 1.1 (0.82-1.41) U/mg protein olarak ölçüldü. Denervasyon grubunda CA aktivitesi (1.75 (1.47-2.07) U/mg protein) kontrol grubuna göre daha yüksek bulundu (p= 0.015). Sonuç olarak, sempatik sinir sistemi denervasyonunun retroperitoneal yağ dokusunda yağ asitlerinin sentezinde görev alan karbonik anhidraz aktivitesini arttırarak dokuda TG birikimine katkı sağlayabileceği kanaatine varıldı.
Özet (Çeviri)
Carbonic anhydrase (CA, E. C 4.2.1.1) is a metalloprotein, commonly found in all organisms and contains Zn2+ as a prostatic group in active site. It catalyse the CO2 hidratation and bicarbonate dehidratation in organism. In all organisms, it plays important roles in many physiological processes such as respiration and carbon dioxide/bicarbonate transport, physiological pH homeostasis, lipogenesis and ureogenesis. It has been observed that both adipocyte number and size increase in the denervated adipose tissue. This size increase is possible by increasing the triacylglycerol synthesis. In the study, it was aimed to investigate the effects of the sympathetic nervous system on bicarbonate providing carbonic anhydrase activity that synthesis of malonyl-CoA the precursor compound for the synthesis of triacylglycerol in adipose tissue. In the study, two experimental groups containing 8 Sprauge Dawley rats weighing 100-150 g and aging 3-5 weeks were formed: Group I: Their abdomens were opened and retroperitoneal adipose tissue denervation was not performed (SD-) (control group). Group II: Retroperitoneal adipose tissues were bilaterally denervated. At the end of the 10-week diet program retroperitoneal adipose tissues were collected from rats. They were homogenizated and tissue carbonic anhydrase hydratase activity was measured by potentiometric measurement method. CA activity was found to be 1.1 (0.82-1.41) U/mg protein in the control group. In the denervation group, the CA activity (1.75 (1.47-2.07) U/mg protein) was found to be higher than control group (p= 0.015). As a result, it was concluded that sympathetic nervous system denervation may contribute to TG accumulation in the tissues by increasing carbonic anhydrase activity which have a role in the synthesis of fatty acids in retroperitoneal fat.