Türkiye'de kısa süreli dinamik psikoterapi eğitim programının incelenmesi: Bir durum çalışması
Examining of training program of time limited dynamic psychotherapy in Turkey: A case study
  1. Tez No: 515658
  2. Yazar: ABDULLAH SEKİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. HASAN SAİD TORTOP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Kısa Süreli Dinamik Psikoterapi, Eğitim Programı, Psikoterapi, Etklilik, Durum Çalışması, Time Limited Dynamic Psychotherapy, Curriculum, Psychotherapy, Effectiveness, Case Study
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 294
Özet
Klinik psikoloji ve psikoterapi, psikoloji biliminin önemli bir uygulama alanıdır. Ruh sağlığı sorunu yaşayan bireyler; psikoterapi tedavisini, hastalığın nüks ihtimalinin düşük olması ve yan etkisinin olmaması nedeniyle talep edebilmektedirler. Son elli yıl içinde psikoterapi ekollerinde hızlı bir artış söz konusu olmuştur. Yapılan önemli meta-analizlerde Kısa Süreli Dinamik Psikoterapinin (KSDP) tedavide önemli başarılar sağladığı kanıtlanmıştır. Dinamik ve farklı psikoterapi uygulamalarını içeren KSDP'nin ülkemizde yaygınlaşmasının önemli olduğu söylenebilir. Bu araştırmada, Türkiye'de KSDP Eğitim Programı kursiyer ve psikoterapist görüşleri çerçevesinde incelenmiştir. Araştırma nitel araştırma metodolojisinde durum çalışmasına göre dizayn edilmiş olup, kursiyer ve psikoterapistlerin görüşleri yarı-yapılandırılmış görüşme formu ile alınmıştır. Elde edilen veriler içerik analizine tabi tutularak kodlar, alt tema ve temalar oluşturulmuştur. Doğrudan alıntılar ile tablolaştırılarak sunulmuştur. Araştırma sonucunda, KSDP eğitim programı ile ilgili olarak; hedeflerin gerçekleştirme düzeyi, eğitim programının içeriği, ortam, dokümantasyon ve materyal, süpervizyon ve öğretim stratejileri ana temalarında görüşler ortaya çıkmıştır. Psikoterapist görüşleri bağlamında ise tedavide etkili olması, uygulama protokolü/çerçevesi, klinik müdahale tercihleri/biçimleri, yetkinlik ve yeterlik, hastanın iyi olma süreci, sonlandırma temalarına ulaşılmıştır. Katılımcılar eğitim programının vaka örneklerini, psikoterapi uygulamalarını, psikoterapist eylemleri ve deneyimlerini içerecek şekilde organize edilmesi gerektiğini, eğitim ortamı, eğitim dokümantasyonu ile kullanılan eğitim araç ve teknolojilerinin buna uygun hazırlanması gerektiğini, KSDP'nin oldukça etkili olduğunu, etkili olmasında dinamik psikoterapi ağırlıklı ve danışanın ihtiyacına göre integratif uygulamaları içermesinin, terapötik ittifaka, transferansa ve yeni deneyime odaklanılmasının etken olduğunu, psikoterapide kalma oranının yüksek olduğunu belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
Clinical psychology and psychotherapy are important areas of application of psychology. Individuals who have a mental health problem; psychotherapy treatment because of the low probability of recurrence of the disease and the absence of side effects. Within the last fifty years there has been a rapid increase in the psychotherapy schools. In key meta-analyzes made, it has been proven that Time Limited Dynamic Psychotherapy (TLDP) has achieved significant success in treatment. It can be said that the dissemination of the TLDP, which includes dynamic and different psychotherapy practices, is important in our country. In this research, TLDP Training Program participants were examined in the framework of psychotherapists in Turkey and opinions. The research was designed according to the case study in the qualitative research methodology and the opinions of the trainees and psychotherapists were taken with the semi-structured interview form. The obtained data were subjected to content analysis and codes, sub-themes and themes were created. Directly quoted with quotations. As a result of the research, regarding the TLDP training program; the level of achievement of the objectives, the content of the training program, the environment, the documentation and materials, the supervision and the teaching strategies. In the context of the psychotherapist's views, the themes of effectiveness in the treatment, application protocol / framework, clinical intervention preferences / forms, competence and competence, patient's well-being, termination themes have been reached. Participants should be prepared to include case examples of the training program, psychotherapy practices, psychotherapist actions and experiences, education environment, training documentation and educational tools and technologies used accordingly, TLDP is very effective, dynamic psychotherapy, the inclusion of integrative practices, the focus of therapeutic alliance, transference, and new experimentation is high, and the rate of stay in psychotherapy is high.