Türkiye'deki Suriyeli göçmen kadınların savaş öncesi ve sonrası sahip oldukları sosyal sermaye değişiminin araştırılması
Investigating the social capital changes of Syrian immigrant women in Turkey before and after the war
- Tez No: 515659
- Danışmanlar: PROF. DR. YEŞER YEŞİM ÖZER YÜRÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Suriye göçü, Türkiye'de Suriyeli göçmenler, sosyal sermaye, kadın göçü, uluslararası göç, uluslararası göçte sosyal sermaye, migration of Syria, Syrian refugees in Turkey, social capital, female migration, international migration, social capital in international migration
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu çalışmada, Suriye'de Mart 2011'den beri devam eden iç savaşla birlikte, Suriye'den Türkiye'ye göç eden ve yerleşen Suriyeli göçmenlerin %50'ye yakınını oluşturan kadın göçmenlerin, savaş öncesi ve sonrası sahip oldukları sosyal sermaye değişimleri araştırılmış ve analiz edilmiştir. Uluslararası göç ve Suriye İç Savaşı bazında akademik çalışmaların yoğunluğu nedeniyle bu araştırmada bahsi geçen konulara daha az değinilmiş, özel olarak bu çalışmanın temelini de oluşturan“sosyal sermaye”literatürüne odaklanılmıştır. Disiplinlerarası bir kavram olan sosyal sermaye tanımları ve türleri, göç literatürüyle bağlantılı olarak irdelenmiştir. Kısaca sosyal ağlar, güven, karşılıklılık, birlikte davranış normları, iş birliği ve aidiyet duygusuyla tanımlanan sosyal sermayeye göre:“Önemli olan neyi bildiğiniz değil, kimi tanıdığınızdır.”Araştırmada alan çalışmasına yer verilmiş ve Suriyeli kadın göçmenlerle yüz yüze görüşmeler yapılmış ve böylelikle yaşadıkları mağduriyetin/değişimin ve problemlerin açığa çıkarılması, göç sonrası yaşanan değişimlerin görünür kılınması hedeflenmiştir. Alan çalışması, Türkiye'de sosyal araştırmalar söz konusu olduğunda, genele dair ciddi ipuçlarını veren ve aynı zamanda Türkiye'de en çok Suriyeli göçü alan metropol olan İstanbul ve İstanbul'da Suriyeliler'in yoğunlukta oldukları Balat ve Esenler semtlerinde yaşayan Suriyeli kadınlarla yapılmıştır. Balat'ta 29, Esenler bölgesinde 13 olmak üzere toplam 42 kadın sığınmacı ile görüşülmüştür. Araştırma verileri için 6 bölüm halinde, 51 sorudan oluşan bir soru listesi kullanılmış ve her katılımcıyla yarı yapılandırılmış derinlemesine görüşme yapılarak veriler elde edilmiştir. Sürekli devam eden göç sebebiyle kayıtlı sayının gerçek göçün ne kadarını yansıttığı bilinemediği için, alan araştırmasında örneklem sayısını belirlemede nicel yöntemler uygun görülmemiştir. Ve en az nicelleştirilebilir sermaye biçimi olan sosyal sermayenin araştırılmasında da nicel yöntemler yerine nitel yöntemlerin daha uygun olduğu düşünülmüş ve uygulanmıştır. Tezin amacı, uluslararası göç literatüründe ihmal edilen“kadın”odaklı literatüre katkı sağlamak, daha önce örneği bulunmayan ve göz ardı edilen sosyal sermaye perspektifiyle göç analizi yapmaktır. Araştırmada, görüşülen Suriyeli göçmenlerin tamamının sosyal sermayelerini kullandığı tespit edilmiştir. Ancak savaşla birlikte sarsılmış sosyal ağlar haricinde, güvenin merkezde olduğu aile, akraba, hemşehri, arkadaş ilişkilerine devam ettikleri ve bu ilişkilere hapsoldukları görülmüştür. Araştırmada, Türkçe bilmeyen göçmenlerin beşeri sermayelerini kullanamadıkları ve bunun da yine sosyal sermayeyi etkilediği ortaya çıkmıştır. Türkiye'de yaşayan Suriyeli göçmen kadınların genel olarak sosyal sermayelerinde azalma tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Social capital changes of female migrants who constitute %50 of Syrian immigrants migrating and settling in to Turkey from Syria with the ongoing civil war since March 2011 in Syria, have researched and analyzed in this study. The research is specially focused on the“social capital”literature, which is the basis of this work, instead of being focused on international migration and the Syrian Civil War because of the multiplicity of academic studies about these topics. Definitions and types of social capital, an interdisciplinary concept, are examined in relation to migration literature. In short, according to social capital described with social networks, trust, reciprocity, norms of behavior together, cooperation and sense of belonging :“What matters is not what you know, but who you know.”The study involved fieldwork and face-to-face interviews with Syrian female immigrants, thus aiming to reveal the victimization / changes and problems that have been experienced, and to make changes after the migration visible. The fieldwork is done in İstanbul, as gives clues about the majority when social researches come into question about Turkey and she is the metropolis that has a great number of Syrian immigrants, with Syrian women living in Balat and Esenler where the Syrian immagrant population is predominant. A total of 42 women asylum seekers were interviewed, 29 in Balat and 13 in Esenler district. A questionnaire consisting of 51 questions was used in 6 sections and a semi-structured in-depth interview was conducted with each participant for the research data. It is not known how much of the registered number of migration reflects the actual migration so quantitative methods were not found appropriate for determining the number of samples in fieldwork. It has been considered and qualitative methods were applied rather than quantitative methods to investigate social capital as well, which is the least quantifiable form of capital. The purpose of the thesis is to contribute to the“woman”oriented literature which has been disregarded in the international migration literature, to analyze the Syrian immigration with the perspective of social capital which hasn't been previously examined. It was determined in the study that all of the immigrants, who was interviewed, used all their social capitals However, apart from the social networks degenerated by the war, it is seen that they continued to relate to family, relatives, fellows, citizens they trust and are confined to these relationships.. In the study, it was revealed that immigrants who do not speak Turkish can not use human capital and this situation also affects social capital. Generally it has been determined a significant decrease in social capital of Syrian immigrant women living in Turkey.