Türkiye'de özel güvenlik politikasının analizi
Analysis of private security policy in Turkey
- Tez No: 482111
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BAYRAM ALİ SONER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Güvenlik, Özel Güvenlik, Özel Güvenlik Hizmeti ve Özel Güvenlik Görevlisi, Security, Private Security, Private Security Services and Private Security Personnel
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 312
Özet
Türkiye, güvenlik hizmetinde çeşitlilik gösteren yeni risk, tehdit ve tehlikelere önalıcı çözüm bulma arayışında dinamik bir ülkedir. Ancak, bu uğurda alınan mesafeye bakıldığında, bazı başlıklarda ileri mi yoksa geriye mi gidildiği müphemliğini korumaktadır. Bu bağlamda,“kısa süreli marjinal sermaye ve kâr birikim aracı, işsizliğe bir formül, danışmanlık faaliyeti ve geçici ücret kapısı”olduğu hipotezinden hareketle Türkiye'de ÖGH'nin Sokrates'ten de esinlenerek bir sorgulaması yapılmıştır. Bu yapılırken, çalışmanın genel amacı ve hedefleri doğrultusunda geliştirilen özgün bir stratejiyle bazı tespitler de paylaşılmıştır. Nitekim mülakat süreciyle ulaşılan çeşitli bulgularla beraber ÖGH'nin önemli oranda“sermaye ve kâr, işsizliğe kısmî çözüm, danışmanlık ve sınırlı ücret arasında baskılandığı”tespit edilmiştir. Bu eksende gelişen analiz, Türkiye'de ÖG'nin toplumun“asûde ve müreffehûl haline”ne derece katkı sağladığı ve sağlayabileceği etrafında dört bölümden oluşmuştur. Birinci bölümde,“güvenliğin önemi ve sürecin yöntemi”ayrıntılandırılmıştır. İkinci bölümde,“ÖG'nin teorik çerçevesi”oluşturulmuştur. Üçüncü bölümünde, "ÖG'nin mevcut pratiği, yarı yapılandırılmış bir mülakatla ortaya konulmuştur. Çalışmanın dördüncü olan son bölümünde ise önalıcı perspektifle yetkin ve etkin bir ÖGH'ye dair yeni bir strateji ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Turkey is a country which has been seeking preventive solutions to new risks, threat, and dangers that vary in security services. However, when we look at how much progress we have made so far, it seems unclear whether we have made progress or not in some situations. In this study, the private security is questioned by challenging the assumption that“short-term capital accumulation, temporary marginal profit, and minimum wage assure private security”and by also being inspired from Socrates. While doing this, it has been determined that private security is considerably suppressed between 'capital, profit, and limited wage.' This has been found out through an original strategy developed in line with the general purpose and objective of the study and through various data obtained during the interview process. The analysis developed on this axis consists of four chapters. It investigates whether private security in Turkey ensures peace and welfare of society or it is an activity suppressed between short-term high profit and low wage. In the first chapter, the 'importance of security and the method of the process' have been detailed. In the second chapter, theoretical framework of private security has been established. In the third chapter, the current practice of private security has been introduced through a semi-structured interview. In the fourth and last chapter, a new and ideal strategy of private security service has been suggested through a preemptive perspective.