Ameliyathane ve yoğun bakım hemşirelerinin sağlıklı yaşam biçimi davranışlarının değerlendirilmesi
An assessment of healthy lifestyle behaviour in surgical and intensive care nurses
- Tez No: 515885
- Danışmanlar: PROF. DR. NEDİME KÖŞGEROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Sağlıklı yaşam biçimi davranışları, Ameliyathane ve yoğun bakım hemşireleri, Sağlıklı yaşam biçimi davranışları ölçeği II, Healthy lifestyle behaviour, Operating room and intensive care nurse, The scale of healthy lifestyle behaviour II
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
ÖZET Bu araştırma, ameliyathane ve yoğun bakım hemşirelerinin sağlıklı yaşam biçimi davranışlarını ve bu davranışları etkileyen değişkenleri belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapıldı. Araştırma evrenini, Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve aynı hastaneye bağlı 29 Mayıs Ek Binası ameliyathaneleri ve yoğun bakım ünitelerinde çalışan hemşireler (n=151) oluşturdu. Araştırma örneklemini ise araştırmaya katılmayı kabul eden 137 ameliyathane ve yoğun bakım hemşiresi oluşturdu. Araştırma verileri toplam 30 sorudan oluşan“Veri Toplama Anket Formu”ve "Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği II'' kullanılarak 22 Şubat 2018 - 22 Mart 2018 tarihleri arasında araştırmacının kendisi tarafından toplanıldı. Araştırmaya katılan hemşirelerinin Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği II toplam puan ortalaması 118,24±17,15 olduğu belirlenirken, bu sonucun beklenenin altında bir puan olduğu görüldü. Araştırmada elde edilen alt boyut puan ortalamaları ise; manevi gelişim alt boyut puan ortalaması 24,40±4,06, kişilerarası ilişkiler alt boyut puan ortalaması 23,80±4,05, sağlık sorumluluğu alt boyut puan ortalaması 19,28±3,85, beslenme alt boyut puan ortalaması 19,26±3,78, stres yönetimi alt boyut puan ortalaması 16.63±3.25 ve fiziksel aktivite alt boyut puan ortalamasının 14,87±4,71 olduğu belirlendi. Araştırma sonucunda ameliyathane ve yoğun bakım hemşirelerin Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği II alt boyut puan ortalamalarının en yüksek puan ortalamasının manevi gelişim alt boyutunda, en düşük puan ortalamasının ise fiziksel aktivite alt boyutunda elde edildiği görüldü.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN ASSESSMENT OF HEALTHY LIFESTYLE BEHAVIOUR IN SURGICAL AND INTENSIVE CARE NURSES Nurses who halt the disease progression and personal care of patients, ignored theirselves health. This research was done as descriptive for the aim of stating healthy lifestyle behaviour and variables that influence on that behaviour in operating room and intensive care nurses. The research area consists of nurses ( n=151) who labour in operating rooms and intensive care at Haseki Education and Research Hospital, 29th May Additional Service Building which is connected to the hospital. The research sample consists of 137 operating room and intensive care nurses who accept to be involved in that research. The research data is gathered by the researcher on 22nd February- 22nd March 2018 by using“ Data Collection Questionnaire”and“The Scale of Healthy Lifestyle Behavior II”which involve totally 30 questions. While The Scale of Healthy Lifestyle Behavior II total average score of nurses who involve in that research is defined as 118,24±17,15, that seems to be a score which is less than expected. Sub-extent average scores are defined at the research; average sub-extent score in spiritual development 24,40±4,06, average sub-extent score in interpersonal relations 23,80±4,05, average sub-extent score in health responsibility 19,28±3,85, average sub-extent score in nourishment 19,26±3,78, average sub-extent score in stress management 16,63±3,25, average sub-extent score in physical activity 14,87±4,71. As a result of the research, while the highest average score of The Scale of Healthy Lifestyle Behavior II average sub-extent score of the operating room and intensive care nurses was seen to be obtained with in the scope of average sub-extent score in spirutual development, the lowest average score of them was seen to be obtained within the scope of psysical activity sub- extent.