El palmar çizgilerinin ve parmak izi tiplerinin el tercihleri ile ilişkisi
The relation with hand preferences of fingerprint types and palmar creases
- Tez No: 515937
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET HALUK ULUUTKU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: El tercihi, Palmar çizgiler, Parmak izi, Sağ-sol el, Serebral lateralizasyon, Cerebral lateralization, Fingerprint, Hand preference, Palmar creases, Right-left hand
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 195
Özet
İnsanların el ayaları, parmak uçları, ayak tabanları, epidermis çizgilerinin kıvrımlar yaparak oluşturdukları özel şekillere sahiptir. Embriyonel hayatda şekillenen bu palmar çizgilerin; uzunluklarının ve bilek çizgisine uzaklıklarının, çizgilerin açıları, varyasyonları, yerleşimleri birbirleri ile ilişkileri, parmak izi tipleri, el tercihi ile ilişkisi olup olmaması, fonksiyon ve yapısal gelişimin birbirleri ile ilişkisini açıklamak yönünden önemlidir. Çalışmada, KTÜ Tıp Fakültesi 1. 2. ve 3. sınıf öğrencilerinden 222 (%58.9)'si kadın, 155 (%41.1)'i erkek olmak üzere 377 deneğin sağ ve sol eli değerlendirmeye alındı. Deneklerin el tercihi Edinburgh El Tercihi anketi ile belirlendi. Geschwind score'una göre puanlar verildi ve el tercihi dağılımı baskın sağ, baskın olmayan sağ, her iki el kullanımı, baskın olmayan sol el, baskın sol el olarak gruplandırıldı. Bilgisayara aktarılan görüntüler üzerinde palmar çizgi uzunlukları, el uzunluğu, el genişliği, palmar uzunluk, palmar genişlik, median hat üzerinde palmar çizgilerin kesiştiği noktanın bilek çizgisine uzaklıkları, 3.parmak orta digital çizginin ulnar-radial taraflarından ve 4.parmak orta digital çizginin ulnar tarafından distal transvers çizgiye uzaklığı, median hat üzerinde kesişen palmar çizgilerin radial-ulnar, proksimal-distal noktaları arasındaki açıları ve ATD açısı ImageJ programı ile sayısal değerlere dönüştürüldü. Palmar çizgilerden elin radial ve ulnar tarafına geçen çizginin geçiş uzunluğu dijital kumpasla ölçüldü. Palmar çizgilerin varyasyonları, yerleşimleri ve parmak izi tipleri incelendi. Sonuçlar el tercihi, cinsiyet, sağ el-sol el, kadın sağ-sol el, erkek sağ-sol el, palmar çizgi tipleri-parmak izi tiplerine göre gruplandırılarak istatiksel olarak değerlendirildi. Fonksiyon ve yapısal gelişimin birbirleri ile ilişkisini değerlendirildiği çalışmamızda palmar çizgilerin ve parmak izi tiplerinin el tercihleri ile ilişkisi olmadığı sonucu ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
People's hand sets, fingertips, soles of the feet, and epidermis lines have special shapes formed by folding. These palmar creases shaped in embryonic life; It is important to the lengths and distances to the wrist line, the angles of the creases, variations, placements are related to each other, whether they are related to fingerprints, preference of hand, explaining the relationship between function and structural development each other. In the study, their right and left hands of 377 subjects were evaluated in, 222 (58.9%) of whom were female and 155 (41.1%) of whom were male, from the 1st and 2nd and 3rd grade students of KTÜ Medical Faculty. The hand preference of the subjects was determined by the Edinburgh Hand Preference questionnaire. Geschwind scores were assigned and hand preference distribution was grouped as dominant right hand, weak right hand, ambidextrous, dominant left hand, weak left hand. On computerized images, palmar creases lengths, hand length, hand width, palmar length, palmar width, distance to the wrist line intersected by palmar creases on the median line, distance from the ulnar-radial sides of the 3rd finger middle digital crease and ulnar of the 4th finger middle digital crease to distal transverse crease spacing, angle between radial-ulnar, proximal-distal points of palmar creases intersecting on median line, and ATD angle were converted to numerical values by ImageJ programme. The transit length of the line passing from the palmar creases to the radial and ulnar side of the hand was measured with digital calipers. Variations of palmar creases, layouts and fingerprint types have been examined. The results were statistically evaluated by making groups in hand preference, gender, right hand-left hand, female right-left hand, male right-left hand, palmar crease types-fingerprint types. In our study of the relationship between function and structural development, we concluded that palmar creases and fingerprint types are not related to hand preferences.