El falı
Palmistry
  1. Tez No: 190453
  2. Yazar: AZİZE UYGUN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. EKREM SARIKÇIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: El Falı, Bükülme Çizgileri, Kehanet, Palmistry, Palmar Flexion Creases, Prediction
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Toplumsal sorun olarak karşımızda duran falın özellikle bilimselgerçekliğinin olup olmadığını araştırmak istedik. El falıyla konumuzu sınırladık.Çalışmamızda fal tarihi, süreci ve bu süreç içersinde kullanılagelmiş bazı falçeşitleri hakkında kısa bilgiler vererek konumuza giriş yaptık.El falının tarihi sürecine değinerek konuyla ilgili diğer bilim dalları olanastroloji ve numerolojiyle ilişkisini inceledik. İddia edildiği gibi el çizgilerinin ilahibir kaynak tarafından çizilmediğini bunların elin bükülme çizgileri olduğunu ancakkişinin bazı özelliklerini de yansıttığını öğrendik.Çalışmamız esnasında ise bazı karakter analizleriyle karşılaştık. Bunlarıneski çağ bilimleri astroloji ve politeizm felsefesiyle ve kehanetle karıştırıldığınıgördük.Araştırmamız sonucunda da fal ve kehanet niteliği taşıyan bilgilerin hiçbirbilimsel gerçekliği ve dayanağı olmadığı halde insandaki fiziki özelliklere, özelliklede ellere bakılarak karakter analizi yapılabileceğinin hatta bu alanla ilgili yeni yeniçalışmaların yapıldığını gördük.
Özet (Çeviri)
We desired to search the scientific reality of fortune which stands as asocietial problem. Our subject is limited with hand fortune.We introduced our subject by telling the fortune history, process and andsome fortune types that had been used previously.We seached the history of fortune telling and its relationships with oyhersciences like astrology and numerology. We learned that hand lines caused from theaction of hands but reflects some of the characteistics or the people.We reached some character analysis while our study. We saw that these areconfused with astrology, polytheism and predicition.At the end of our search we found that fortuen and prediction hasn?t got ascientific value but character analysis could be made according to this lines. Andnew work areas are developing in the era.