Yenidoğanlarda palmar ve plantar grasp refleksının asimetri, süre ve kuvvet yönünden değerlendirilmesi ve apgar skorlaması ile karşılaştırılması
Evaluation of the palmar and plantar grasp reflect in newborn in terms of asymmetry, duration, and strength, and comparison with apgar scoring
- Tez No: 802958
- Danışmanlar: PROF. DR. NECİP KUTLU, DOÇ. DR. SEMA TANRIVERDİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Palmar-Plantar Grasp Refleksi, APGAR skoru, El Tercihi, Sağlak-Solak, Yenidoğan, Palmar-Plantar Grasp Reflex, APGAR score, Hand Preference, Right-Handed, Newborn
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Amaç: Çalışmamızda lateralizasyon öngörüsüyle; yenidoğanda doğum öncesi ve sonrasında beyin gelişimini etkileyen, fetal, maternal, eksternal ve kalıtsal faktörlerden palmar ve plantar kavrama refleks kuvveti ve süresi, APGAR skoru ve fiziksel gelişim parametreleri arasındaki ilişkilerin karşılaştırılması amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Araştırmamızda, MCBÜ Hafsa Sultan Hastanesi Yenidoğan Kliniğinde (54 erkek, 57 kız) sağlıklı yenidoğanlarla yapılmıştır. Ebeveynlerden izin alındıktan sonra, yenidoğanın anamnezi alınmıştır. 2017/17222 patent numaralı cihazla palmar ve plantar refleks kuvvet (kg) ve sürelerinin (sn) ilk ölçümleri ilk 48 saat içerisinde, ikinci ölçümleri 7-10. gün arası kontrole gelen yenidoğanlardan beşer defa ölçülmüştür. APGAR skorlaması doğumdaki kayıtlardan temin edilmiştir. Bebeklerin ebeveyn el tercihinin belirlenmesi amacıyla“Edinburg El Tercihi Anketi”doldurulmuştur. Veriler SPSS™ programı kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular: Tüm palmar ve plantar kavrama refleks kuvveti ve hızları ortalamasının istatistiksel olarak anlamlı asimetrik dağılım gösterdiği ve sol kavrama kuvvetinin sağa göre daha fazla olduğu saptandı. Cinsiyet, doğum şekli, doğum haftası ve büyüme parametreleri ile kavrama kuvvet ve sürelerinde anlamlı fark vardı. Apgar skoru ve anne baba el tercihlerinin yenidoğanlarda kavrama refleksi ve hızı üzerine istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu. Sonuç: Tüm eksremitelerin genel dağılım ortalamasında; sol kavrama kuvveti anlamlı yüksektir, latenslerinde anlamlı fark bulunmamıştır. Kavrama refleks genliği ve latensleri çeşitli faktörlerle etkileşimi olduğu ancak apgar skoru ve anne-baba el tercihlerinin kavrama refleksi değerleri arasında ilişki saptanmamıştır. Refleks kuvvet değerlerinin insan dışı canlılarda (nonhuman) asimetrik dağılımına uyumlu olduğu sonucuna varılmıştır. Katitatif ölçümlenen kavrama refleksinin fizyolojik ve fizyopatolojik süreçlerin takibinde ve tedavi yaklaşımında yardımcı olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: In our study, with the prediction of lateralization; It is aimed to compare the relationships between palmar and plantar grasp reflex strength and duration, APGAR score and physical development parameters, which are fetal, maternal, external and hereditary factors affecting brain development before and after birth in newborns. Materials and Methods: Our study was conducted with healthy newborns (54 boys, 57 girls) in the Newborn Clinic of MCBÜ Hafsa Sultan Hospital. After obtaining permission from the parents, the history of the newborn was taken. With the device with patent number 2017/17222, the first measurements of palmar and plantar reflex strength (kg) and their duration (sec) are within the first 48 hours, and the second measurements are 7-10. It was measured five times from newborns who came to the control. APGAR scoring was obtained from birth records.“Edinburgh Hand Preference Questionnaire”was filled in order to determine the parental hand preference of babies. Data were analyzed using the SPSS™ program. Results: It was determined that the mean of all palmar and plantar grip reflex strength and velocities showed a statistically significant asymmetric distribution and the left grip strength was higher than the right. There were significant differences in gender, mode of delivery, week of birth and growth parameters, grip strength and duration. There was no statistically significant difference between Apgar score and parental hand preferences on grasping reflex and speed in newborns. Conclusion: In the general distribution mean of all extremities; left grip strength is significantly higher, no significant difference was found in their latency. Grasp reflex amplitude and latency interacted with various factors, but no correlation was found between apgar score and grasp reflex values of parents' hand preferences. It was concluded that reflex force values are compatible with the asymmetric distribution of non-human creatures. Catitatively measured grasping reflex is thought to be helpful in the follow-up of physiological and physiopathological processes and in the treatment approach.