Eğitim kurumu yöneticilerinin kişilik özelliklerinin benimsedikleri liderlik tarzları üzerindeki rolünün incelenmesi
The role of the personality traits of the principals in the educational institutions on the leadership styles they adopt
  1. Tez No: 516115
  2. Yazar: ŞULE CIVGAZ KAZANCIOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇİĞDEM BERBER ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik, dönüşümcü liderlik, etkileşimci liderlik, serbestlik tanıyan liderlik, kişilik, Leadership, transformational leadership, transactional leadership, laissez-faire leadership, personality
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu araştırma, okul yöneticilerinin sahip oldukları kişilik özelliklerinin benimsemiş oldukları liderlik tarzları üzerindeki rolünü incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini, Rize ilinde MEB'e bağlı okullarda görev yapmakta olan 154 Müdür ve 184 Müdür Yardımcısı olmak üzere toplam 338 okul yöneticisi oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak; Çok Faktörlü Liderlik Ölçeği, Sıfatlara Dayalı Kişilik Testi ve Demografik Bilgi Formu kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS 24 istatistik programı kullanılmış olup tanımlayıcı ve çıkarımlı istatistik tekniklerinden yararlanılmıştır. Araştırma sonucunda; dönüşümcü liderlik tarzı ile dışadönüklük, deneyime açıklık, yumuşak başlılık ve sorumluluk arasında pozitif yönde anlamlı; serbestlik tanıyan liderlik tarzı ile dışadönüklük, deneyime açıklık ve yumuşak başlılık arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu ortaya çıkmıştır. Kişilik özelliklerinin dönüşümcü liderlik tarzının %6' sını, etkileşimci liderlik tarzının %4'ünü ve serbestlik tanıyan liderlik tarzının %10' unu açıkladığı da ortaya çıkmıştır. Ayrıca, benimsenen liderlik tarzlarının yönetsel pozisyona ve yöneticilikte geçen süreye göre farklılık gösterdiği tespit edilirken cinsiyete göre anlamlı bir farklılığa rastlanmamıştır.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to examine the influence of school principals' personality traits on the leadership characteristics they adopt. The sample of the research consists of a total of 338 school administrators, 154 of whom are principals and 184 of whom are vice principals working in the schools affiliated to MoNE in Rize. As data collection tools; Multifactor Leadership Questionnaire, Adjective Check List, and Demographic Information Form were used. In the analysis of the data, SPSS 24 statistics software was used and descriptive and inferential statistics techniques were employed. As a result of the research, a positive correlation exists between transformational leadership style and extroversion, openness to experience, soft-headedness and responsibility; and a positive correlation exists between laissez-faire leadership style and extroversion, openness to experience, and soft-headedness. Personality traits also account for 6% of the transformational leadership style, 4% of the transactional leadership style, and 10% of the laissez-faire leadership style. Moreover, it was determined that the adopted leadership styles differed according to the managerial position and the duration in management, while no significant difference was found with regards to gender.