Emeviler ve Abbasiler döneminde doğal afetler ve salgın hastalıklar
The naturel disasters and epidemic diseases in the Omayyads and Abbasid periods
  1. Tez No: 516139
  2. Yazar: MUSTAFA GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT SERDAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Afetler, Salgın Hastalıklar, Emeviler, Abbasiler, Natural Disasters, Epidemics, Umayyads, Abbasids
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Kuraklık, kıtlık, deprem, sel, gibi doğal afetler ve salgın hastalıklar insanın refahını ve yaşamını olumsuz şekilde etkileyen temel etkenlerdir. Bu etkenler karşısında tedbir alınmadığı ve hazırlıklı olunmadığı müddetçe sonuçları insanoğlunun kaldırabileceğinden daha ağır olabilir. Bu etkenler pek çok insanın sağlığını olumsuz etkileyeceği gibi onları hayatından da edebilir. Bu olumsuzluklar, sadece insanoğlunun değil aynı zamanda yaşandığı bölgedeki canlıları ve doğayı da olumsuz etkileyecek, hayvanların telef olmasından toprağın verimsizleşmesine, yaşam alanlarının harabeye dönmesinden salgın hastalıkların meydana çıkmasına kadar pek çok zararı beraberinde getirecektir. Bu çalışmamızda doğal afetler ve salgın hastalıkların; -Ortaçağ İslam Coğrafyasında bilhassa Emeviler ve Abbasiler dönemi ele alınarak- tespiti yapılmış, toplumsal hayattaki etkileri irdelenmiştir. Bu dönem meydana gelen Doğal afetler ve salgın hastalıklar diğer amillerle beraber tarihi kaynaklar ışığında ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Natural disasters such as droughts, famines, earthquakes, floods and epidemics are the main factors that adversely affect human welfare and life. As long as measures are not taken against these factors and unless they are not prepared, the consequences can be heavier than human beings can afford. These factors can affect many people's health as well as they can also have difficuty in surviving their lives. These negativities will adversely affect not only the human beings but also the living beings in the area where they are living and the nature and those will lead several harms such as from the wastage of the animals to the ineffectiveness of the soil and the devastation of the living areas to the appearance of the epidemic diseases. In this study, natural disasters and epidemics were determined especially considering the period of the Umayyads and Abbasids in the geography of Islam of Middle Ages and the effects of social life were examined. Natural disasters and epidemic diseases that took place during this period were revealed in the light of historical sources together with other officials.