Hastanelerde tedarik zinciri yönetimi ve tüketim tahmini
Supply chain management and consumption estimation in hospitals
  1. Tez No: 516160
  2. Yazar: İLYAS ÇAVUŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SÜREYYA YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Hastane, Tedarik Zinciri, Planlama, Tahmin, Stok Yönetimi, Hospital, Supply Chain, Planning, Forecasting, Inventory Management
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hastane İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Sağlıkta yaşanan güncel gelişmeler neticesinde, kurumların mali sürdürülebilirliğin devamı amacıyla gider kalemlerinin büyük bir kısmını oluşturan tüketim malzemelerinin tam zamanında, talep edilen miktarda ve istenilen yerde bulundurulması oldukça önem kazanmıştır. Sağlık Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığının 2009 yılında yürürlüğe koyduğu 2009/23 Sayılı Genelge ile uygulanmaya başlayan“Azami Stok Uygulaması”Hastanelerde Tedarik Zincirinin önemini artırmıştır. Bu uygulamaya göre aşırı stoklamanın önüne geçilmekle birlikte etkin bir stok yönetimi ile tüketim malzemelerinde stok kesintisine engel olunmaya çalışılmaktadır. Etkin stok yönetiminde en önemli hususlardan bir tanesi de gelecek yıllardaki tüketim miktarlarının tahmin edilmesidir. Bu tahminlerde kullanılacak en önemli veri ise geçmiş dönem tüketim miktarlarıdır. Ancak tüketime konu olan ilaç, tıbbi sarf ve diğer tüketim malzemelerinin belli bir standartta tüketiminin olmaması ve bu tüketimlerin salgın hastalıkların varlığı, olağan dışı sağlık problemlerinin ortaya çıkması (trafik kazası vb), mevsimsel değişiklikler gibi birçok faktöre bağlı olarak aşırı değişkenlik göstermesi gelecek yıl tüketim miktarlarının belirlenmesini oldukça zorlaştırmaktadır. Bu tez çalışmasında Kamu Hastanelerinde Tedarik Zincirinin Önemini açıklamak, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesinin 2011-2012-2013-2014-2015 ve 2016 yıllarına ait tüketim verilerini analiz ederek gelecek yıl tüketim tahminleri üzerinde hesaplama formülleri geliştirmek ve bu formüllerin başarıları üzerinde durmaktır.
Özet (Çeviri)
As a result of the recent developments in health, it has become very important for the institutions to keep the consumption materials which constitute a large part of the expense items in the right time, in the requested quantity and in the desired place for the purpose of continuing the financial sustainability of the institutions. The“Maximum Stock Application”started to be implemented with the 2009/23 Circular put into force by the Ministry of Health Strategy Development Department in 2009 has increased the importance of Supply Chain in Hospitals. According to this application, overstocking is avoided and an effective inventory management is tried to prevent stock disconnection in consumption goods. One of the most important issues in effective stock management is the estimation of consumption quantities in future years. The most important data to be used in these estimations is consumption amounts in the past. However, the consumption of drugs, medical consumables and other consumables in a certain standard and these consumptions are not highly variable due to the presence of epidemic diseases, the emergence of unusual health problems (traffic accidents, etc.), seasonal changes, it is very difficult to determine. In this thesis study, especially to explain the importance of Supply Chain in Public Hospitals, Health Sciences University Kartal Dr. Lütfi Kırdar Education and Research Hospital the last 5 years consumption data of the hospital and developing calculation formulas on consumption forecasts for the next year and focusing on the success of these formulas.