Adalet Partisi'nin tarım politikaları (1961-1980)
Agricultural policies of Justice Party 1961-1980)
  1. Tez No: 516244
  2. Yazar: REFİK AYDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMET TÜRKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Political Science, History
  6. Anahtar Kelimeler: Adalet Partisi, Tarım Politikaları, Planlı Kalkınma, Toprak Reformu, Justice Party, Agricultural Policies, Planned Development, Land Reform
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Özet İnsanlık tarihiyle başlayan ve zamanla iktisadi bir faaliyet haline gelen tarım, birçok ülkenin ekonomi politikalarında önemli bir yer tutmaktadır. Kuruluşundan bugüne kadar geçen süreçte günümüz Türkiye'si buna örnek olarak gösterilebilir. Ülke nüfusunun yaklaşık %80'i tarımla uğraşmakta ve geçimini bu sektörden sağlamaktaydı. Tarımın kalkındırılması nüfusun büyük çoğunluğunun refahını artırmak anlamına gelmekteydi. Bu yüzden kalkınmanın tarım sektöründen başlatılması, bu tarihlerde rasyonel bir politikanın gereği olarak görülmekteydi. Gittikçe artan nüfus, ihtiyaçların karşılanması, açlık sorunlarının aşılması ancak uygun tarım politikaları ile gerçekleşebilirdi. Bu çalışmada, 1961-1980 tarihleri arasında faaliyet gösteren Adalet Partisi döneminde uygulanan tarım politikaları ele alınmıştır. Çalışmada ilk olarak tarımın genel çerçevesi ve devlet-tarım ilişkisine yer verilmiş; bunun ardından Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan 27 Mayıs 1960 ihtilali sürecine kadar tarım sektörü üzerine genel bir değerlendirme yapılmıştır. Ardından Adalet Partisi'nin siyasi yaşamını sürdürdüğü dönemde planlı kalkınma stratejisiyle uygulanan tarım politikaları gözden geçirilerek bu politikaların tarıma ve ekonomik büyümeye katkısı değerlendirilmiştir. Ayrıca Türkiye'nin kuruluşundan günümüze kadar sürekli tartışma konusu olan Toprak Reformu uygulamaları da ele alınmıştır. Adalet Partisi'nin çöküş süreci ve bu sürece kaynaklık eden siyasi, askeri ve ekonomik olaylar üzerinde değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Abstract Agriculture, which started with human history and became an economic activity over time, has an important place in the economic policies of many countries. In the period since its establishment until today Turkey is shown as an example for this. %80 of the population were depending on that field for living and work life. Hence to develop this sector in fact brouht a good living fer the most population. Therefore it was a rational policy for that time, development should be started from the agriculture field. The growing population, meeting the needs, overcoming hunger problems could only be achieved with appropriate agricultural policies. In this study, agriculture policies applied during the period of Justice Party, which operates between 1961 and 1980, were discussed. In the study, the general framework of agriculture and the relation between state and agriculture were given first; after that, the Republic of Turkey's institutions until 27 May 1960 Rebellion process has been made a general assessment on the agricultural sector. Then, when the Justice Party continued its political life, the agricultural policies applied by the planned development strategy were considered and the contributions of these policies to agriculture and economic growth were evaluated. Also, from Turkey's establishment until tuday, the constant subject of discussion the Land Reform applications are also discussed. With the decline of the Justice Party, the political, military and economic events that led to this process were evaluated.