Türkiye'deki mevduat bankalarının VZA ile etkinliklerinin analizi
Analysis of the effectiveness of deposits banks in Turkey with data envelopment model
  1. Tez No: 516248
  2. Yazar: GİZEM HÜLYA DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜNAL HALİT ÖZDEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Banking
  6. Anahtar Kelimeler: Finans, Bankacılık, Etkinlik, Performans, Veri Zarflama Analizi, Finance, Banking, Efficiency, Performance, Data Envelopment Analysis
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bir ülkenin ekonomik performansının en önemli göstergelerinden birisi bankalardır. Bankaların durumları o ülkenin ekonomisiyle ilgili bilgi vermenin yanı sıra oluşabilecek krizlere ilişkin de ön bilgi sağlamaktadır. Bunun yanında, Türkiye'de son yıllarda bankacılık sektöründe rekabet artmış ve buna paralel olarak bankalar kaynaklarını en etkin şekilde kullanmak durumunda kalmışlardır. Tüm bu nedenlerden ötürü bankaların sektördeki etkinlik durumunu değerlendirmek önemli bir konu haline gelmiştir. Bu kapsamda bankalar performans analizleri kullanmaya başlamışlardır. Performans analizi kaynakların ne kadar etkin ve verimli bir şekilde kullanıldığını belirleyen bir kavramdır. Etkinlik analizi son yıllarda performansları değerlendirmek amacıyla kullanılan analizlerden birisidir. Performans analizleriyle bankaların etkinlikleri tespit edilerek etkinlikleri düşük bankaların gerektiğinde etkinliklerini artırmasına yardımcı olunmaktadır. Bu çalışmanın amacı etkinliklerin değerlendirilmesi amacıyla kullanılan bir yöntem olan veri zarflama analizi ile Türkiye'de faaliyet gösteren mevduat bankalarının teknik etkinliklerinin analiz edilmesidir. Araştırmaya Türkiye'de 2013 – 2017 yılları arasında BDDK'dan verilerine ulaşılabilen mevduat bankaları dahil edilmiştir. En az bir yıl verilerine ulaşılamayan mevduat bankaları araştırma kapsamına alınmamıştır. Veriler WIN4DEAP paket programı ile analiz edilmiştir. Araştırmanın birinci bölümünde mevduat bankaları hakkında bilgiler verilmiştir. Araştırmanın ikinci bölümünde ise veri zarflama modeli hakkında bilgiler verilmiş ve Türkiye'de faaliyet gösteren mevduat bankalarının teknik etkinlikleri girdi yönelimli BCC veri zarflama analizi kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmada sonucuna göre, tam etkinliğe ulaşan mevduat banka sayısı çok düşük çıkmış olup, birçok bankanın tam etkinliğe ulaşamadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ANALYSIS OF THE EFFECTIVENESS OF DEPOSITS BANKS IN TURKEY WITH DATA ENVELOPMENT MODEL One of the most important indicators of the economic performance of a country is the banks. The situation of banks provides information about the economy of that country, as well as preliminary information on crises that may arise. Besides, in recent years in Turkey it has increased competition in the banking sector and banks were forced to use their resources most effectively as a result. For all these reasons, evaluating the efficiency of banks in the sector has become an important issue. Within this scope, banks have started to use performance analysis. Performance analysis is a concept that determines how effectively and efficiently resources are used. Event analysis is one of the analyzes used to evaluate performances in recent years. By analyzing the performance of the banks, the efficiencies are identified and the banks with the low efficiency are helped to increase their efficiency if necessary. The purpose of this study is to evaluate the technical efficiency of banks operating in Turkey with data envelopment analysis which is a method used to evaluate the efficiencies. The research includes all the commercial banks with accessible data from BRSA operated in Turkey between 2013 and 2017. Commercial banks whose data cannot be reached for at least one year have not been included in the survey. The data were analyzed with the WIN4DEAP package program. In the first part of the study, information about the deposit banks are provided. In the second part of the study, information about the VZA model were given and input-oriented technical efficiency of commercial banks operating in Turkey were analyzed using the BCC DEA model. According to the results of the analysis, the number of commercial banks reaching full efficiency is very low, and it has been determined that many commercial banks cannot reach full efficiency.