Necip Fazıl'ın Başyücelik modelinde hürriyet anlayışı
Freedom of Necip Fazil's opportunity in the masterpiece model
- Tez No: 516247
- Danışmanlar: PROF. DR. MİM KEMAL ÖKE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Hürriyet, Başyücelik Modeli, Necip Fazıl, Liberty, Basyücelik Model, Necip Fazil
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu çalışma, bir dünya görüşü ortaya koyan Necip Fazıl'ın Başyücelik Modeli'ni hürriyet bağlamında ele almaktadır. Birinci bölümde, hürriyet kavramı mahiyeti, meseleleri, ilişkileri ile incelenir. Hürriyet kavramının hak, vazife, ahlâk, adalet ve eşitlik kavramlarıyla ilişkisi tafsil edilir. Doğal hukuk mevzuu da bir kaç başlıkta ele alınır. Avrupa'nın hürriyet macerası hülasa edilerek liberal hürriyet anlayışına da kısaca temas edilir. İslâm'ın ve Necip Fazıl'ın anlayışına girmeden önce toplu bir bakış kazandırılmak istenir. İkinci bölümde ise İslâm'ın hürriyet anlayışı sebep ve maksat açısından incelenir. İslâm'ın kamu hukuku uygulamalarından örnekler verilir. Necip Fazıl'ın şahsiyeti, eserleri, ideolocya örgüsü ve estetik anlayışı da bu bölümde değerlendirilir. Üçüncü bölümde ise Necip Fazıl'ın devlet modeli olan Başyücelik Modeli kurumlarıyla incelemeye tabi tutulur. Mevcut sistemlerle farklılıklarının altı çizilir. Farklılığına vurgu yapmak için ayrı başlıklar açılır. Necip Fazıl'ın demokrasi ve hürriyet mevzuuna bakışı ve orijinal teklifleri tahlil edilir. Sonuç ve değerlendirme bölümünde ise bu topraklardan çıkmış yegâne yerli ve millî teklif olan Necip Fazıl'ın Başyücelik Modeli'nin evrensel (yeni dünya düzeni) özelliğine dikkat çekilir.
Özet (Çeviri)
In this study, Basyucelik State thought of Necip Fazıl who has a philosophy of life, context of liberty. In the first chapter, the concept of liberty is examined by its nature, affairs and relations. Corelations of concept of liberty with right, mission, morality, justice and equality are recieved. The subject of natural law is handled in several titles. The liberty adventure of Europe and liberal approach to liberty are referred. The purpose of this chapter is to give a overview before explain the liberty understanding of Islam and Necip Fazil. In the second chapter, the liberty understanding of Islam is examined in terms of cause and purpose. Examples of public law practises of Islam are given. Personality, Works and ideology and esthetic understanding of Necip Fazil are commented. In the third chapter, Basyucelik which is the state model of Necip Fazil is examined by its institutions. Differences of Basyucelik with the other systems are received. The view of Necip Fazil of democracy and liberty are commented. In the chapter of result and evaluation, universal (new world order) characteristic of Basyucelik which is the unique native and national model is grown in Anadolu, was taken attention.