Göç eden kadınların aile geçim stratejilerindeki rol değişimleri: İstanbul'da yaşayan suriyeliler örneği
Role changes in family livelihood strategies of women who migrate: The samples of syrians living in İstanbul
- Tez No: 516275
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH KARATAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
- Anahtar Kelimeler: Göç, Kadın, Aile Geçim Stratejileri, Rol Değişimleri, Suriye, Migration, Women, Family Livelihood Strategies, Role Changes, Syria
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu araştırmanın amacı, İstanbul'da yaşayan Suriyeli göçmen kadınların aile geçim stratejisindeki rol değişimlerini incelemektir. Çalışmada nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. İlgili kavramsal çerçeveye dayanarak, araştırmacı tarafından veri toplamak için yarı yapılandırılmış bir görüşme formu oluşturulmuştur. Veriler içerik analizi ve betimsel analiz kullanılarak analiz edilmiştir. Ek olarak, katılımcıların bazı orijinal görüşleri çalışmaya dahil edilmiştir. Araştırmanın örneklemi İstanbul'da yaşayan 27 göçmen kadından oluşmakta olup bunların 21'i evli, geri kalanı ise bekârdır. Katılımcıların demografik bilgileri incelendiğinde, yaş düzeylerinin 27 ile 37 arasında değiştiği tespit edilmiştir. Ayrıca katılımcıların 23'ünün üniversite, 4'ünün ise lise mezunu olduğu görülmektedir. Araştırmanın bulguları, bazı göçmenlerin mesleklerine devam edemediklerini, düşük maaşlara sahip olduklarını ve özellikle ebeveyn olarak rollerinin değiştiğini göstermektedir. Aile geçim stratejilerindeki rol değişimleri incelendiğinde, günlük sorumluluklarının ve çalışma saatlerinin arttığı, çocuklarıyla geçirdikleri zamanların ve kişisel boş zamanlarının azaldığı tespit edilmiştir. Katılımcıların önceki yaşamlarına göre yaşadıkları değişimler sırasıyla maddi, manevi, sosyal ve kültürel değişimler olarak sınıflandırılabilmektedir. Bunlara ek olarak Suriyeli göçmenlerin en büyük sorunları dil yetersizliği, sağlık ve barınmadır. Sonuç olarak, göçmenlerin aile geçim stratejilerinde rol değişimi yaşadığını söylemek mümkündür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine the role shifts of Syrian immigrant women living in Istanbul in the family livelihood strategy. Qualitative method is used in this study. Based on the relevant conceptual framework, a semi-structured interview form was created to collect data by the researcher. The data were analyzed using content analysis and descriptive analysis. Additionally some of the participants' personal opinions were included in the study. Sample of the study consists of 27 immigrant women living in İstanbul, among them 21 were married and rest of them were single. When the demographic information of the participants were examined, it was determined that the age levels changed between 27 and 37. It is also seen that 23 are university and 4 are high school graduates. Findings of the research indicates that some migrants can not continue their occupations, have low salaries, and change their roles especially as a parent. When role changes in family livelihood strategies are examined, it has been determined that their daily responsibilities and working hours increased, spending time with their children and also personal free time decreases. It has been determined that the changes experienced by the participants in comparison with their previous life are can be categorized as material, spiritual, social and cultural changes respectively. In addition to these, the biggest problems of Syrian immigrants are language inadequacy, health and shelter. As a result, immigrants are said to have experienced role changes to family livelihood strategies.