Hıristiyanlık'ta ve İslam'da son dönem Mesih ve Mehdi hareketlerinin karşılaştırılması
The comparison of the last days Messiah and Mahdi movements in Chiristianity and Islam
  1. Tez No: 516327
  2. Yazar: MURAT KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hıristiyanlık, İslam, Mesih, Mehdi, Son Dönem, Christianity, Islam, Messiah, Mahdi, The Last Days
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Mesih ve Mehdi inançları geçmişten günümüze varlığını korumayı başarmış ve tarihin bazı dönemlerinde önemli olaylara neden olmuştur. 18. ve 19. Yüzyıldan itibaren Hıristiyanlık ve İslam coğrafyalarında Mesih ve Mehdi inançları etrafında birçok dini hareket ortaya çıkmış ve içinde bulunduğu toplumları siyasal ve sosyal yönden etkilemiştir. Bu nedenle Mesih ve Mehdi inançlarının daha iyi anlaşılması için bu hareketlerden bazılarını çalışmamızda inceledik. İncelediğimiz Mesih hareketlerinin tamamı Amerika'daki Mesih hareketlerinden oluşurken, Mehdi hareketlerinin büyük çoğunluğu Türkiye'deki Mehdi hareketlerinden oluşmaktadır. Türkiye'de Nur hareketi dışında Mehdi Hareketleri hakkında herhangi bir çalışma yapılmamış olması nedeniyle çalışmamızda Türkiye'deki Mehdi hareketlerine daha fazla yer verilmiştir. Çalışmamız giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş başlığı altında Mesih ve Mehdi sözcükleri açıklanmış, değişik dinlerde Mesih ve Mehdi inançlarına yer verilmiştir. Birinci bölümde Son Dönem Mesih ve Mehdi hareketlerinin kurucusu, ortaya çıkışı, öğretileri, Mesih ve Mehdi anlayışı hakkında kronolojik bir sıra takip edilerek bilgi verilmiştir. İkinci bölümde ise Son Dönem Mesih ve Mehdi hareketleri, kurtarıcı anlayışları etrafında karşılaştırılmış, kişi, yer, zaman, yöntem ve amaç açısından benzer ve farklı görüşler ortaya çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Messiah and the Mahdi beliefs have preserved their presence from past to present-day and have been caused significant events in some periods of history. From the 18th and 19th centuries, many religious movements about Messiah and the Mahdi beliefs in Christian and Islamic geography have been emerged and have been influenced the societies in which they are in the political and social direction. For this reason we have studied some of these movements in order to better understand the beliefs of Messiah and Mahdi. While all of Messiah movements we have been studied consists of the movements of Messiah in America, the vast majority of Mahdi movements is consists of movements in Turkey. Except the Nur movement in Turkey because of have been no studies about the Mahdi movements have been more included to the Mahdi movements in Turkey. Our work consists of introduction and two chapters. Under the introduction title, has been explained the words of Messiah and Mahdi and the beliefs of Messiah and the Mahdi in different religions. In the first chapter, information has been given as followed a chronological sequence about founders, emergence, teachings and understanding of Messiah and Mahdi of the Last Days Messiah and Mahdi movements. In the second chapter, the Last Days Messiah and the Mahdi movements has been compared about the savior's understandings and similar and different views has been revealed in terms of person, place, time, method and purpose.