Çocuk kliniklerinde çalışan hemşirelerin çocuk istismar ve ihmaline yönelik bilgi ve uygulamalarının incelenmesi
The investigation of the knowledge influence and their applications of the nurses in children's clinics
  1. Tez No: 516368
  2. Yazar: MÜGE GÜZELMANSUR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLAY MANAV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk ihmali, Çocuk istismarı, Bilgi düzeyi, Hemşire, Child Abuse, Child Neglect, Knowledge, Nurse
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu araştırmanın amacı pediatri hemşirelerin çocuk ihmal ve istismarına yönelik bilgi ve uygulamalarının incelenmesidir. Tanımlayıcı tipte planlanan araştırmanın örneklemini 125 hemşire oluşturmaktadır. Verilerin elde edilmesinde; soru formu ve Uysal tarafından geliştirilen“Çocuk İhmali ve İstismarının Belirti ve Risklerinin Tanılanmasına Yönelik Ölçek (ÇİİBRTÖ)”kullanılmıştır. Bu araştırmada ÇİİBRTÖ cronbach alfa değeri 0,84 olarak bulunmuştur. Hemşirelerin ÇİİBRTÖ ölçeği genel bilgi puanı ortalamaları 3.6 ± 0.3 (yüksek) olarak bulunmuştur. Hemşirelerin çocuk ihmal ve istismarına yönelik bilgi düzeyleri ÇİİBRTÖ ölçeğinin alt boyutlarına göre de incelenmiş olup,“ebeveyn özellikleri”ve“çocuk özellikleri”alt boyut puan ortalamaları orta düzey bulunmuştur. Diğer tüm alt boyuttaki bilgi düzeyleri ise yüksek olarak görülmüştür. Hemşirelerin ÇİİBRTÖ ölçeğinin“çocuk özellikleri”alt boyut puanları en son mezun olunan okula göre anlamlı farklılık göstermektedir. Bu bulgular sonucunda hemşirelerin çocuk ihmal ve istismarı hakkındaki bilgileri genel olarak orta düzeydedir. Eğitim durumunun artması çocuk ihmal ve istismarı genel bilgi puanını artıran belirleyici olarak saptanmıştır. Bu nedenle özellikle mezuniyet öncesi olmak üzere mezuniyet sonrası eğitime de öncelik verilmelidir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the knowledge and practices of pediatric nurses for child neglect and abuse. 125 nurses constitute the sample of the descriptive type of research. In obtaining the data; questionnaire developed by Uysal and“Scale for Diagnosis of Signs and Risks of Child Abuse and Neglect (DSRCAN)”was used. In this study, the ÇİBRT cronbach alpha value was found to be 0.84. The average scale score of diagnosing signs and risks of child neglect and abuse of nurses was found to be 3.6 ± 0.3 (high). Knowledge levels of nurses about child neglect and abuse were also examined according to the subscales of DSRCAN scale and mean scores of“parental characteristics”and“child characteristics”subscale scores were found to be moderate. The level of knowledge in all other sub-dimensions was high. The“child characteristics”subscale scores of the nurses' DSRCAN scale differ significantly from the last graduated exam. As a result of these findings, nurses' information about child neglect and abuse is generally moderate. Increased educational attainment has been identified as a determinant of increasing the general knowledge score of child neglect and abstinence. For this reason, especially after graduation, post-graduate education should be prioritized.