Faaliyet denetiminde iç kontrol sisteminin etkinliğinin araştırılması
Research of internal control system's activity in operational auditing
  1. Tez No: 516478
  2. Yazar: MEHTAP ALTUNEL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA SAVCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Faaliyet Denetimi, İç Kontrol Sistemi, Verimlilik, Etkinlik, Üretim İşletmesi, Operational Auditing, Internal Control System, Efficiency, Effectiveness, Manufacturing Company
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Faaliyet denetimi, işletmenin geneline veya istenilen bir bölümüne uygulanarak faaliyetlerin etkinliği ve verimliliğini ölçen sistematik bir süreçtir. Küreselleşme, teknolojik gelişmeler ve rekabetin arttığı bu dönemde işletmeler tarafından yürütülen faaliyetlerin performanslarını ölçmek ve artırmak amacıyla çeşitli yöntemlerden yararlanılmaktadır. Sadece finansal konuların değerlendirilmesini yapmak işletmenin faaliyetlerinin etkinliğini ölçmede yeterli ölçüt değildir. Bu sebeple işletmeler tarafından faaliyet denetim çalışmaları yürütülmesiyle finansal konuların dışındaki faaliyetlerin değerlendirilmesi de gerekir. Dolayısıyla faaliyet denetimi, işletmenin tüm faaliyetlerinin doğru ve sağlıklı şekilde yürütülmesi, varsa eksiklerin belirlenmesi ve giderilmesi için yönetime tavsiyeler sunulmasına imkan tanınmalıdır. Bu çalışmada işletme faaliyetlerinin etkinliğinin ve verimliğinin artırılması amacıyla merkezi Ankara olan örnek bir üretim işletmesinde faaliyet denetiminde iç kontrol sisteminin etkinliğinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmanın yürütüldüğü işletmede, belirlenen faaliyetler doğrultusunda nitel araştırma yöntemlerinden görüşme yöntemi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda faaliyet denetiminin işletme faaliyetlerinin etkin, verimli ve tutumlu şekilde yürütülmesi açısından önemli bir araç olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Operational auditing is a systematic process that measures the effectiveness and efficiency of activities by applying to the general or desired part of the business. In this period increasing globalization, technological developments and competition, business are taking advantage of various methods to increase and measure the performance of its activities. It is not sufficient to measure only the financial aspects of an business to measure the effectiveness of its activities. For this reason, it is also necessary to evaluate the activities outside the financial issues by carrying out operational auditing works by the business. And so, all the activities of the company will be carried out in a correct and healthy and if there are failures in company, failures are determined and resolved. Operational auditing with this feature will provide guidance to management. In order to increase efficiency and productivity of activity, in this study which is aimed to investigate the effectiveness of the internal control system in operational auditing in a sample company in central Ankara. In this study have been used interview method from qualitative research methods. In result of the research, it has been determined that the operational auditing is an important tool in carrying out the business activities efficiently, effectively and economically.