Uluslararası iç denetim standartları – performans standartları kapsamında iç denetim sisteminin değerlendirilmesi: Irak'ta elektrik enerjisi üretimi yapan bir işletmede uygulama
Evaluation of the internal auditing system within the framework of international internal auditing standards – performance standards: An implementation in an enterprise that produces electric energy in Iraq
  1. Tez No: 489007
  2. Yazar: NAZAR ABDULLAH SALEH
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MAHMUT SAMİ ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İç Denetim, Uluslararası İç Denetim Standartları, Performans Standartları, Internal Auditing, International Internal Auditing Standards, Performance Standards
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Çalışmanın temel amacı, uluslararası iç denetim standartlarının bir bölümü olan performans standartları kapsamında, iç denetim sisteminin analiz edilmesidir. Çalışma Irak'ta elektrik enerjisi üretiminde faaliyet gösteren bir işletmede gerçekleştirilmiştir. Çalışmada, işletmenin iç denetim faaliyetlerinin performans standartları ile uyumunun incelenmesi, işletmenin iç denetim sisteminin etkinliğinin araştırılması ve iç denetimin etkinliğini artırmak için gerekli önerilerin sunulması hedeflenmektedir. Çalışmanın uygulama kısmında kullanılan veriler; işletme bünyesinde yapılan gözlemlemelerden, performans standartlarına göre işletme çalışanlarına yöneltilen soru ve cevaplardan, ve işletmenin dış bilgi kullanıcılarına sunduğu bilgilerden elde edilmiştir. Elde edilen veriler neticesinde, işletmenin iç denetim sistemi performans standartlarıyla karşılaştırılmakta ve ortaya çıkan benzerlik ve farklılıklar analiz edilmektedir. Çalışma sonucunda işletmenin iç denetim uygulamalarının uluslararası iç denetim standartlarına kısmen uygun olduğu görülmektedir. Yapılan araştırma neticesinde, işletmenin amaçlarına ulaşabilmesi, etkinliğin, verimliliğin ve uluslar arası iç denetim standartlarına uyumun artırılabilmesi için mevcut iç denetim sisteminin iyileştirilmesi konusunda, işletmeye yönelik olarak bazı öneriler sunulmaktadır. Ayrıca, iç denetim sisteminin performans standartlarına tam olarak uyum sağlayabilmesi için işletmenin iç denetim ekibinin gerekli bilgi, beceri ve deneyime sahip olması gerekmektedir. İç denetim standartlarına göre gerçekleştirilecek iç denetim uygulamaları neticesinde işletmede şeffaflık ve hesap verilebilirliğin artırılacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The objective of the study is to analyse the internal auditing system within the framework of performance standards as a part of international internal auditing standards. The implementation was conducted in an institution serving at electric power production in Iraq. The study aims at reviewing the concordance of the internal auditing activities with the performance standards; to investigate the efficiency of the internal auditing system of the institution as well as to offer recommendations in order to grow the efficiency of internal auditing. The data used in the implementation phase of the study was obtained from the observations done in the institution, questions for the staff in line with the performance standards and their answers and the information offered by the institution to the external users. The internal auditing performance of the institution is compared and contrasted with its performance standards and the similarities and differences are analysed based on the data obtained. The outcomes of the study reveal that the internal auditing activities of the institution partly comply with the international internal auditing standards. The study also involves various recommendations for the institution so that the institution can get to its targets and improve its current internal auditing system to increase the efficiency, productivity and the concordance with internal auditing standards. Besides, the internal auditing team of the institution is to be equipped with the required skills, knowledge and experience so as to ensure the complete concordance with the internal auditing standards. It is assumed that the transparency and accountability within the institution could be enhanced along with the internal auditing activities conducted in accordance with the internal auditing standards.