Kronik karın ağrısı olan çocuklarda roma III ve roma IV kriterlerinin karşılaştırılması
Comparison of roman 3 and roman 4 criteria in children with chronic abdominal pain
- Tez No: 516562
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DOÇ. DR. KAAN DEMİRÖREN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Fonksiyonel gastrointestinal bozukluklar, Roma kriterleri, kronik karın ağrısı, çocuk, Functional gastrointestinal disorders, Rome crtiteria, chronic abdominal pain, child
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Roma III kriterlerinde“Karın ağrısı ilişkili fonksiyonel gastrointestinal bozukluklar (KAİFGİB)”tanı başlığı Roma IV'de“Fonksiyonel karın ağrısı bozuklukları (FKAB)”olarak değiştirilmiştir. Çalışmamızda kronik karın ağrısı olan çocuklarda Roma IV kriterlerini; Roma III kriterleriyle karşılaştırmak ve farklılıklarını ortaya koymak amaçlandı. Materyal ve Metod: Çalışmamıza bir yıllık süreç içinde çocuk gastroenteroloji polikliniğine başvuran, iki aydan uzun süreli karın ağrısı olan, organik bir hastalık tanısı almamış 344 çocuk dahil edildi. Hastalar fonksiyonel gastrointestinal bozukluklar Roma III ve IV kriterlerini doğrulamaya yetecek şekilde pediatrik gastrointestinal sistem sorgulamasına tabi tutuldu. Bulgular: Çalışmamızda 309 çocuk FKAB ve 307 çocuk KAİFGİB tanı kriterlerini karşıladı. Roma III ve Roma IV kriterlerine göre tanılar ve hasta sayıları sırasıyla şöyleydi: Fonksiyonel dispepsi 108 ve 155; irritabl bağırsak sendromu 40 ve 27; abdominal migren 7 ve 9; fonksiyonel karın ağrısı 123 ve 118; fonksiyonel karın ağrısı sendromu 29 ve 0 (Roma IV'de sınıflamadan çıkarılmış); sınıflandırılamayan 37 ve 35 idi. Sonuç: Kronik karın ağrısı olan çocuklarda Roma IV kriterleri; Roma III'e göre“fonksiyonel gastrointestinal bozukluk”tanısı alan hasta sayısında bir değişikliğe yol açmamıştır. Ancak tanı alt başlıklarında fonksiyonel dispepsi Roma IV'de anlamlı artış göstermiştir. Ayrıca Roma III kriterlerine en sık tanı fonksiyonel karın ağrısı olmuşken, Roma IV'de fonksiyonel dispepsi birinciliği almıştır.
Özet (Çeviri)
In the Rome III criteria, the diagnostic title 'Abdominal Pain Associated Functional Gastrointestinal Disorders' was changed as a 'Functional Abdominal Pain Disorders' in Rome IV. In our study, we compare the children with chronic abdominal pain and show the differences between Rome IV criteriaand Rome III criteria Materials and Methods: In our study we included 344 children who had been admitted to the pediatric gastroenterology outpatient clinic during the first year of the study and also who had a long-term abdominal pain of two months duration. The patients who had an organic disease diagnosis were excluded. Pediatric gastrointestinal system examinationwas done each patient to confirm functional gastrointestinal disordersand patients were classified according to Rome III and IV criteria. Results:In our study, 309 children were diagnosed as FAPD and 307 children were diagnosed as APRFGD. According to the criteria of Rome III and Rome IV, the diagnoses and patient numbers were; Functional dyspepsia 108 and 155; irritable bowel syndrome 40 and 27; abdominal migraines 7 and 9; functional abdominal pain 123 and 118; functional abdominal pain syndrome 29 and 0 (removed from the classification in Rome IV); and 37 and 35 were not classified. Conclusion:When we classsified the children who had chronic abdominal pain according to Rome IV and Rome III criteria there were not any changes in the number of patients who were diagnosed as 'functional gastrointestinal disorder'. However functional dyspepsia in the diagnosis subtitles showed a significant increase in Rome IV. In Addition, functional abdominal pain was the most common diagnosis of Rome III criteria, whereas functional dyspepsia was the most common diagnosis in Rome IV criteria.