Kronik karın ağrısı ile başvuran I. basamak tetkikleri normal olan hastalarda karın ağrısı nedenlerinin araştırılması
Step of presenting with chronic abdominal pain abdominal pain in patients with normal tests I. investigation of the cause of
- Tez No: 388587
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF USTA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Fonksiyonel karın ağrısı, ROMA III Kriterleri, Functional abdominal pain, Rome III Criteria
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Kronik karın ağrısı, çocuklarda sık rastlanan bir sorun olup okul çağındaki çocukların ortalama %10-15'inde görülmektedir. Yaklaşık 60 yıl önce bu konu ile ilgili ilk yapılan çalışmalarda, vakaların %90'a varan oranlarda fonksiyonel karın ağrısı olduğu bildirilse de, son yıllarda organik sebeplerin daha ön planda olduğunu bildiren çalışmalar yapılmıştır. Bu çalışmada, tek merkeze kronik karın ağrısı şikayetiyle başvuran I. Basamak tetkiki normal olan hastalarda karın ağrısı nedenlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Gastroenteroloji ve Beslenme Polikliniği'ne Nisan 2007-Haziran 2014 tarihleri arasında, karın ağrısı ile başvuran 800 çocuk hasta, retrospektif olarak incelendi. Yapılan ilk basamak tetkik ve değerlendirmelerde organik bir sebep saptanmayan hastalar, endoskopi ile değerlendirildi. Organik lezyon saptanmayan hastaları, ROMA III kriterleri ile değerlendirildi. Çalışmaya alınan çocukların 388'i (%48.5) erkek, 412'si (%51.5) kız olup, ortalama yaşları 12,1±3,9 yıl olarak belirlenmiştir. Endoskopi yapılan 800 hastanın 430'unda (%53,7) H.pylori ilişkili gastrointestinal hastalıklar saptanırken, 108 hastada kronik gastrit ve duodenit, 14 hastada reflü özefajit ve 5 hastada da Çölyak hastalığı saptanmıştır. Toplam 195 hastada ise (%24,3) bir organik sebep saptanamamış ve bu hastalar,“fonksiyonel karın ağrısı”olarak sınıflandırılmışlardır. Literatürde bu konu ile ilgili yapılan ilk çalışmalarda kronik karın ağrısına yol açan sebeplerin büyük (%90'a varan) oranda fonksiyonel etyolojiye bağlı olduğu bildirilse de, son zamanlarda yapılan çalışmalar, organik kökenli karın ağrısı vakalarının daha sık gözlendiğini ortaya koymaktadır. Bunun olası sebebi, son yıllarda tanı koyma yöntemlerindeki ilerlemeler, endoskopi ile ilgili olanakların artışı ve teknolojik ilerlemeler sonucunda, eskiden tanı konamayan hastalara günümüzde daha sık tanı konmasıdır. Kronik karın ağrısı ile başvuran hastalara endoskopi yapılması önemli olduğu gösterilmiştir. Bu da endoskopi'nin kronik karın ağrısı etyolojisindeki yeri ve önemine dikkat çekmektedir.
Özet (Çeviri)
İnverstigating Abdominal Pain Reasons İn The Patients Applyng With Chronic Abdominal Pain Without First Step Laborotory Abnormalites Chronic abdominal pain in children is a common problem, and is seen in 10-15% of the average in school-age children. Approximately 60 years ago, the first studies on this subject, at rates of up to 90% of cases reported to be functional reason. But the recent stuides suggest that organic origin of cases of abdominal pain were observed more frequently. Our aim in this study is observing abdominal pain reasons in patiens appplgng to a unique center with normal first step laborotory tests. 800 pediatric patients presenting with chronic abdominal pain to Pediatric Gastroenterology Outpatient Clinic of Mersin University Medical Faculty Hospital between April 2007 and June 2014 were analyzed retrospectively. Patients who have not an etiological pathology in the first step of investigation and assesment were evaluated macroscopically and histopathologically via diagnostic endoscopy. Functional abdominal pain were classified using ROME III criteria. Eradication therapy was given to the patients with H.pylori. Among all children included in the study, 388 (48,5%) were male, 412 (51,5%) were female, and mean age was 12.1 ± 3.9 years. In 800 patients who underwent endoscopy; H. pylori-related gastrointestinal diseases were detected in 430 (53,7%) patients, chronic gastritis and duodenitis in 108 patients, reflux esophagitis in 14 patients and celiac disease was found in 5 patients. An organic cause has not been determined in total of 195 patients (24,3%) and these patients were classified as“functional abdominal pain”group. Most of the causes of chronic abdominal pain (90%) is reported to be functional in the first studies on this subject in the literature. In contrast, the recent stuides suggest that organic origin of cases of abdominal pain were observed more frequently. The possible reason for this situation is that previously undiagnosed patient is diagnosed more frequently nowadays as a result of technological progress, advances in diagnostic methods, and the increase of endoscopy and related facilities.