6-18 yaş grubunda poliklinik başvurularında tekrarlayan karın ağrısının değerlendirilmesi
Evaluation of recurrent abdominal pain in the 6-18 age group in the outpatient department
  1. Tez No: 698376
  2. Yazar: ŞULE DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAŞALLAH BARAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, değerlendirme, tekrarlayan karın ağrısı, Child, Recurrent Abdominal Pain
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İzmir Tepecik Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gastroenteroloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Giriş ve Amaç: Fonksiyonel gastrointestinal hastalıklar, yapısal veya biyokimyasal patolojilerle açıklanamayan kronik veya tekrarlayan semptomlarla kendini gösteren hastalıklar olarak tanımlanmaktadır. Bu hastalıkların sınıflandırılması son olarak 2006'da yayınlanan Roma III ölçütleri ile düzenlenmiştir. Bu çalışmada, hastanemiz Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Polikliniklerine başvuran 6-18 yaş aralığında, kronik hastalığı ve ilaç kullanımı öyküsü olmayan en az 3 aydan berikarın ağrısı olan çocukların sosyo-demografik özelliklerini, karın ağrısının niteliğini, başvuru öncesinde yapılmış olan tetkikler, tedaviler ve tedavi yanıtlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Nisan 2015 ile Ekim 2015 tarihleri arasında hastanemiz Sağlıklı Çocuk İzlem Polikliniği ve Çocuk Ortopedi Polikliniklerine başvuran 3 ay ve 3 aydan daha fazla süreli karın ağrısı yakınması olan olguların dosya kayıtları incelendi. Olguların yaşları, cinsiyetleri, yakınma süreleri, antropometrik ölçümleri, fizik muayene ve laboratuvar bulguları kaydedildi. 3 ay ve 3 aydan daha fazla süreli karın ağrısı yakınması olan 80 hasta vaka grubunu, aynı yaş grubundaki, karın ağrısı yakınması, herhangi bir kronik hastalığı ve ilaç kullanımı olmayan 60 hasta da kontrol grubunu oluşturdu. Tekrarlayan karın ağrısı olan ve olmayan çocuklar cinsiyet, yaş ortalaması, ağırlık, boy, yakınma süresi, fizik muayene bulguları, aile öyküsü ve antropometrik ölçümler açısından karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya 140 hasta (64 kız, 76 erkek, ortalama yaş 10.32±3.17yıl) alındı. Karın ağrısına en sık eşlik eden semptom dışkılama değişikliği idi (%13). Hastaların %52,5'inde tekrarlayan karın ağrısı öyküsü bulunurken, %47,5'inde böyle bir öyküye rastlanmadı. Vaka grubu hastaların %43,8'inde Kırmızı alarm semptomu görüldü. Karın ağrılı olguların, hastanemize başvurularından önce, % 60,7'sine hemogram, %55,7'sine biyokimyasal incelemeler, %62,1'ine tam idrar tetkiki, %22,9'una idrar kültürü, %2,9'una gaitada gizli kan bakısı, % 1,4'üne gaita Kültürü, %0,7'sine gaitada viral panel ve %22,1'ine gaitada parazit bakısı tetkiklerinin yapılmış olduğu belirlendi. Başvuru öncesinde ayrıca; hastaların % 4,3'üne endoskopi, %0,7'sine kolonoskopi, %2,9 GÖR sintigrafisi, %38,6'sına batın USG, %41,4'üne ADBG ve %7,9'una Üre Nefes Testi yapılmıştı. Beslenme önerisi yapılma oranı % 18,6, diyetisyen başvurusu %7,1, uygulanan medikal tedavilerden yararlanma oranı %39 olarak saptandı. Hastaların önceden başvurdukları merkezlerde %5'inin yatırılarak tetkik ve tedavilerinin planlandığı öğrenildi. Sonuçlar: Tekrarlayan karın ağrısı çocukluk çağında çok sık rastlanan bir yakınmadır. Öykü ve fizik muayenenin ayrıntılı olarak yapılıp, elde edilen ipuçları doğrultusunda tanısal testlerin planlanması gereklidir. Alarm semptomlara dikkat edilmeli, beslenme değerlendirmeleri yapılmalı, istenecek tetkikler bu aşamadan sonra planlanmalıdır. Bu yaklaşım gereksiz laboratuvar ve radyolojik tetkiklerin yapılmasını önleyici rol oynar. Tedaviye yanıtsız hastaların diğer birimlerce konsültasyonlarından kaçınılmamalı, hastalara“hasta merkezli”yaklaşarak, hastanın ve ailesinin endişeleri dikkate alınmalı, aile - çocuk iletişiminin sağlıklı olmasına özen gösterilmelidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Introduction and Aim: Functional gastrointestinal diseases are defined as chronic or recurrent symptoms not explained by structural or biochemical abnormalities. These are classified recently by Rome III criteria published in 2006. In this study, our hospitaland Child Health andDiseasespoliclinics referencing the 6-18 age range, with no history of chronic disease, and drug use, children with abdominal pain for at least 3 months of socio-demographic characteristics, the nature of abdominal pain, reference had been made prior to the examination, treatment and evaluation of treatment responses. Materials and Methods: Ourhospital betweenApril 2015 and October 2015 were examined records of the Healthy Child Protection and Children's Orthopedic Outpatient Clinic of the applicant 3 months and 3 months more time with patients complaining of abdominal pain. Their ages, gender, disease duration, anthropometric measurements, physical examination and laboratory findings were recorded. 3 months and 3 months more lasting abdominal pain of 80 cases of patients group, the same age group, abdominal pain was create any chronic disease or drug use 60 patients in the control group. Children with recurrent abdominal pain and nogender, age, weight, height, duration of symptoms, physical examination findings were comparedin terms offamily history and anthropometric measurements. Results:140 patients (64 female, 76 male; mean age 10,32 ± 3,17) were included. It is interested in most common associated symptoms of abdominal pain (13%). In 52.5% of patients had a history of recurrent abdominal pain. Red alarm symptoms of recurrent abdominal pain in 43.8% of patients were seen. Laboratory findings blood count to 60.7%, 55.7% to biochemical, 62.1% of the TIT, urine culture to 22.9%, 2.9% YEC care, 1.4% stool culture, Fecal Viral Panel to 0.7% and 22.1% Fecal examination was made of parasites and showed that the results help determine the etiology of abdominal pain. 4.3% of patients with endoscopy, a colonoscopy to 0.7%, 2.9% RATES scintigraphy, abdominal ultrasound to 38,6%, 41.4% and 7.9% to ADBGR Urea Breath Test examination was conducted and it was found that the results help determine the etiology of abdominal pain. Nutrition made the proposal while the 18.6% of patients, 7.1% had made reference to a dietician. Only benefit from treatment, 39% of medical treatment for patients. Our patient had been hospitalized and continued follow-up of 5%. Conclusions: Very common symptom in recurrent abdominal pain in childhood. Madea detailed history and physical examination, diagnostic testingis appropriatein accordance withthe planning oftipsobtained. Alarm symptoms should be considered. Treatment refractory patients should beconsulted. Recurrent abdominal pain patients should be patient-centered approach, the patient's concerns should be taken into account, family-good communication with children shouldbe established.