Kan alkol düzeyi bakılan trafik kazası olgularının adli tıp açısından irdelenmesi
The evaluation of traffic accidents cases which be analyzed blood alcohol concentration in terms of forensic medicine'
- Tez No: 516588
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEM UYSAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Adli Tıp, Trafik, Forensic Medicine, Traffic
- Anahtar Kelimeler: Adli Tıp, Trafik kazaları, Yaralanma, Kanda Alkol Düzeyi, Adli Rapor, Forensic Medicine, Road Accidents, Injury, Blood Alcohol Concentration, Forensic Report
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Amaç: Günümüzde trafik kazaları önemli bir toplumsal sorun haline gelmiştir. Bu sorunun oluşumunda insan kaynaklı faktörler en büyük payı almakta, araç, yol ve çevre faktörleri ise çok küçük değerlerde kalmaktadır. Çalışmamızda trafik kazalarının azaltılmasına yönelik çözüm önerileri sunmak, alkolün trafik kazalarındaki rolünü araştırmak ve adli olgu olan trafik kazaları için acilde düzenlenen adli raporların eksikliklerini tespit ederek hekimlere medikolegal bakış açısı kazandırmak amaçlandı. Gereç ve Yöntemler Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Servisi' ne 1 Mayıs 2017-30 Nisan 2018 tarihleri arasında başvuran ve kanda alkol düzeyi analiz edilen 352 trafik kazası olgusuna ait yaş, cinsiyet, kandaki alkol düzeyi, yaralanma bölgeleri, yaralanma dereceleri ve geçici adli raporların sonuç kısımları değerlendirildi. Bulgular Olguların 339' u (%96.3) erkek, 13' ü (%3.7) kadın, yaş ortalaması 34.70±13.03 idi. En sık trafik kazası; saat dilimleri içerisinde 12:01-20:00 arasında, günler içerisinde pazar günü, mevsimler içinde ise yazın meydana gelmişti. En fazla yaralanma bölgesi %53.7 ile baş boyun olurken bunu %32.7' şer oranlarla üst ve alt ekstremite yaralanmaları izledi. Olguların %13.1' inde toraksa ait patolojiler yaşamsal tehlikeye sebep olmuştu. Çalışmamızdaki verilere göre olguların 5' i (%1.4) ölmüş olup ölenlerin tümü erkek ve 20-35 yaş arasındaydı. 19 (%5.4) olgunun kanda alkol seviyesi 50 mg/dl' nin (0,5 promil) üzerinde olup bunların 18' i erkek, 1' i kadın idi. En sık 21-30 yaş aralığındaki sürücülerde ve yaz mevsiminde meydana gelen trafik kazalarında kanda alkol tespit edildi. Sonuç: Trafik kazaları tamamen ortadan kaldırılamazsa da trafik kazalarını minimum seviyeye indirmek adına toplumu oluşturan tüm bireylerin trafik kültürünü tutum haline dönüştürmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim:Road accidents have become a major social problem around the world. This problem is mainly due to human factors and to a lesser extent to other factors including vehicles, road conditions, and environmental factors.The aim of this study was to provide solutions for the reduction of road accidents, to investigate the role of blood alcohol concentration (BAC) in road accidents, and to present a medicolegal perspective to physicians by investigating the forensic reports issued in emergency services for forensic road accidents. Materials and Methods: The retrospective study included 352 road accident cases that presented to Dicle University Medical School Emergency Service and underwent blood alcohol testingbetween May 1, 2017 and April 30, 2018. Age, gender, BAC, site of injury, severity of injury, and the remarks noted in the provisional forensic reportwere reviewed for each case. Results:The cases comprised 339 (96.3%) men and 13 (3.7%) women with a mean age of 34.70±13.03 years. The road accidents mostly occurred between 12:01-10:00 PM, on Sundays, and in Summer. The most common site of injury was the head and neck region (53.7%) followed by upper and lower extremities (32.7% for both). Life-threatening thoracic injuries were found in 13.1% of the patients. Five (1.4%) cases died, all of whom were male and aged between 20-35 years. Nineteen (5.4%) cases had a BAC of >0.5 mg/dl, including 18 men and 1 woman.Alcohol abuse was most commonly seen between 21-30 years and in Summer. Conclusion:All the individuals in a society should aim for a higher level of traffic cultureto minimize the road accidentseven if they cannot eradicate them completely.