Genç yetişkinlerde güvengenlik ve utangaçlık: Aile aidiyet duygusunun ve duygu-düzenlemede öz-yeterlik algısının belirleyici etkisi
Assertivennes and shyness among young adults: Effect of family belongingness emotion and emotion regulation self efficacy perception
- Tez No: 516684
- Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. HİLAL ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Genç yetişkinlik, Güvengenlik, Utangaçlık, Öz-yeterlik, Duygu Düzenleme, Aile Aidiyeti, Young adulthood, Assertiveness, Shyness, Self-efficacy, Emotion Regulation, Family Belonging
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 192
Özet
Bu araştırmanın amacı genç yetişkinlerin aile aidiyet duygusu ve duygusal düzenlemede öz-yeterlik algılarının kendini belirleme düzeyi ve utangaçlık algıları üzerindeki yordama gücü araştırmaktır. Ait olma duygusuyla doğan her birey, değer verdiği gruplar tarafından tanınma, kabul görme, grup içinde duygu ve düşüncelerini ifade edebilme beklentisi içerisindedir. Aile üyeleriyle ve diğer bireylerle oluşturulan sosyal/duygusal bağlar ve oluşturulan aidiyet duygusu kognitif süreçleri, davranışları, duygusal örüntüleri etkilemektedir. Ait olma duygusu, benlik saygısı ve güven duygusunu geliştirme, psikolojik yardımda bulunma, sosyal destek sağlama, birlikteliğe ait olma gereksinimlerini de karşılamaktadır. Bu noktada bireylerin duygu düzenlemede öz-yeterlik algılarını fark etmesi ve aidiyet duygusuna sahip olması, bireylerin birbirinden kopup yalnızlaştığı, bireyselliğin bencilliğe dönüşmeye başladığı günümüzde önemli hale gelmektedir. Nitekim birlikte var olmanın, kendini bilmenin, özgüvenlerinin desteklenmesinin ve kendi benlik algısında bireyin yetilerini gerçekleştirmesinin bireyin yaşantısına doğrudan etkisinin olması açısından araştırmanın önem taşıdığı düşünülmektedir. İlişkisel tarama modelindeki bu araştırmanın örneklemini 2017-2018 eğitim-öğretim yılında, uygun örnekleme yolu ile oluşturulan 477'si kadın, 178'i de erkek olmak üzere toplam 655 genç yetişkin oluşturmaktadır. Verilerin toplanmasında“Kendini Belirleme (Güvengenlik) Ölçeği”,“Utangaçlık Ölçeği”,“Duygusal Düzenlemede Öz-yeterlilik Ölçeği”ve“Aile Aidiyet Duygusu Ölçeği”nden faydalanılmıştır. Uygulamalar doğrudan araştırmacı tarafından bireylerin öğrenim gördükleri okullarda gerçekleştirilmiştir. Uygulamalar ortalama 20 dakika sürmüş olup, uygulama öncesinde araştırmanın amacına ve uygulama sürecine ait yazılı ve sözlü yönerge verilmiştir. Verilerin hesaplanmasında SPSS Statistic 22 paket programından yararlanılarak tanımlayıcı istatistiksel metodlar (ortalama, standart sapma, yüzde, sayı) kullanılmıştır. Verilerin analizinde aile aidiyet duygusunun ve duygu-düzenlemede öz-yeterlik algısının güvengenlik ve utangaçlık üzerindeki yordayıcı etkisinin incelenmesi amacıyla öncelikle bu değişkenler arasındaki ilişkiler Pearson Çarpım Momentler katsayısıyla hesaplanmıştır. Değişkenler arasındaki farklılıkları ortaya koymak amacıyla Bağımsız Gruplar t Testi yapılmıştır. Aile aidiyet duygusunun ve duygu-düzenlemede öz-yeterlik algısının güvengenlik ve utangaçlık üzerindeki yordayıcı etkisi incelemek üzere Eşzamanlı Çoklu Regresyon analizi yapılmıştır. Araştırma sonucunda genç yetişkinlerin güvengenlik ve utangaçlık algıları ile duygusal düzenlemede öz-yeterlik ve aile aidiyeti arasında doğrudan bir ilişkinin var olduğu; aile aidiyet duygusu ve duygu düzenleme öz-yeterlik algısının birlikte genç yetişkinlerin güvengenlik ve çekingenlik düzeyleri ile utangaçlık algılarını anlamlı düzeyde yordadığı tespit edilmiştir. Bununla beraber genç yetişkinlerin güvengenlik algılarının aritmetik ortalamaları arasındaki farkın cinsiyet, medeni durum, aile yapısı ve köken aileye dair algılanan anne aile bütünlük algısı değişkenlerine göre anlamlı şekilde farklılaştığı; utangaçlık algılarının aritmetik ortalamaları arasındaki farkın ise medeni durum, aile yapısı ve köken aileye dair algılanan anne aile bütünlük algısı değişkenleri açısından anlamlı şekilde farklılaştığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to investigate the predictive power of the sense of belonging to family and self-efficacy perceptions in emotional regulation of young adults on the self-determination level and shyness perceptions. Every individual who is born with a sense of belonging is in the expectation of being recognized, accepted, and able to express his/her feelings and thoughts within the group by their valued groups. The social/emotional ties and the sense of belonging established with family members and other individuals influence cognitive processes, behaviors, emotional patterns. The sense of belonging also meets the need to develop self-esteem and sense of confidence, to provide psychological help, to provide social support and to belong in togetherness. At this point, it gains importance that individuals become aware of self-efficacy perceptions in emotional regulation and have senses of belonging in these days when individuals become isolated from each other and individuality begins to change into selfishness. As a matter of fact, it is thought that the research is important since coexistence, self-consciousness, supporting self-esteem and realizing the individual's competences in his/her sense of self has a direct effect on the individual's life. The sample of this research in the relational screening model consists of a total of 655 young adults, 477 of which are female and 178 of which are male, in 2017-2018 school year.“Self-Determination (Assertiveness) Scale”,“Shyness Scale”,“Scale of Self-efficacy in Emotional Regulation”and“Family Sense of Belonging Scale”were used to collect the data. The applications were carried out directly by the researcher at the schools where the individuals studied. The applications lasted approximately 20 minutes and the written and verbal instructions for the application process and the purpose of the research were given before the application. Descriptive statistical methods (mean, standard deviation, percentage, number) were used in the calculation of the data by using the SPSS Statistic 22 package program. In the analysis of the data, the relationships between these variables were first calculated by using the Pearson Product Moments coefficient in order to examine the predictive power of family sense of belonging and self-efficacy perception in emotional regulation on the assertiveness and shyness. Independent Groups t Test was conducted to show the differences between the variables. Simultaneous Multiple Regression analysis was performed to examine the predictive power of family sense of belonging and self-efficacy perception in emotional regulation on the assertiveness and shyness. As a result of the research, it was found that there was a direct relation between assertiveness and shyness perceptions with the self-efficacy in the emotional regulation and family belonging of the young adults, and that family sense of belonging and self-efficacy perception in emotional regulation together predicted assertiveness and shyness levels with shyness perceptions of young adults significantly. However, it was found that the difference among the arithmetic means of the perceptions of assertiveness in young adults differed significantly due to gender, marital status, family structure, and the mother family integrity perception perceived about root family variables, and that the difference among the arithmetic means of shyness perceptions differed significantly different in terms of marital status, family structure, and the mother family integrity perception perceived about root family variables.