Palyatif bakım veren hemşirelerin ölüme ilişkin algısı ve palyatif bakım uygulamaları
Perceptions of palliative care nurses related to death and palliative care practices
  1. Tez No: 516691
  2. Yazar: GÜLNUR TEMELLİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BİRGÜL CERİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşire, Ölüm, Palyatif bakım, Nurse, Death, Palliative care
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışma palyatif bakım hemşirelerinin ölüme ilişkin algısı ve palyatif bakım uygulamalarının belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmada nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırma verileri görüşme tekniği kullanılarak toplanmıştır. Çalışmanın katılımcı grubunu, Bolu'da görev yapan toplam 23 palyatif bakım hemşiresi oluşturmuştur. Elde edilen verilerin değerlendirilmesinde içerik analizi kullanılmıştır. Katılımcıların görüşleri, literatürden yararlanılarak hazırlanan ve yedi sorudan oluşan görüşme formu ile toplanmıştır. Araştırmada aşağıdaki sonuçlara ulaşılmıştır: Ölüm algısı incelendiğinde“ölümün tanımı”,“ölüm sürecine ilişkin algı”ve“hemşirelerin çalıştığı birimde ölümle karşılaştıklarında duygu ve düşünceleri”olmak üzere üç tema; palyatif bakım uygulamaları incelendiğinde ise“ölmekte olan hastanın bakımına ilişkin hemşirelik uygulamaları”,“hemşirenin ölmekte olan hastaya bakım verirken olumlu ve olumsuz algıladığı durumlar”,“ölmekte olan hastaya bakım verirken yaşanan güçlükler”ve“hemşirelerin ölmekte olan hastanın ideal bakımına ilişkin görüşleri”olmak üzere dört tema belirlenmiştir. Çalışmada palyatif bakım hemşirelerinin ölümü doğal ve kaçınılmaz bir süreç olarak algıladıkları, çalıştıkları süre arttıkça bakım verirken duyarsızlaştıkları belirlenmiştir. Katılımcıların palyatif bakım uygulamalarına ilişkin genellikle ağrının giderilmesi, öz bakım ihtiyaçlarının karşılanması ve yara bakım uygulamalarını gerçekleştirdikleri sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study has been conducted with the purpose of identifying the perceptions of palliative nurses about death and determining palliative care practices. Qualitative research method was used in the research. The research data were collected using interview techniques. The participants of this study are total of 23 palliative care nurses in Bolu. Content analysis was used in the evaluation of the data. Participants' views were gathered by interview form consisting of seven questions prepared by using the literature. The following results were obtained in the study: Three themes have been identified after the examination of the perception of death. These themes are“definition of death”,“perception related to death process”and“what nurses think and feel when they encounter a death in their working units”. Furthermore, four themes have been identified after the examination of palliative care practices. These themes are as follows:“Nursing practices concerning a patient who is on the brink of death”,“feelings when a nurse feels positive and negative when providing care service for a patient who is on the verge of death”,“difficulties observed when providing care service for a patient who is about to pass away”and“views of nurses regarding the ideal care of a patient who is about to die”. It was concluded that the palliative nurses perceive death as a natural and inevitable process and that as long as their working period increases, they become desensitized. It was identified that the participants generally perform the following procedures in palliative care practices: Elimination of pain, meeting the self-care needs and wound care practices.