Nötrofil / lenfosit oranının preeklampsili olgulardaki tanısal değeri
Diagnostic value of neutrophil / lymphocyte ratio in pregnant women with preeclampsia
  1. Tez No: 516690
  2. Yazar: HALİME BAYRAKTAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ARMAĞAN OSMANAĞAOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Preeclampsia, Neutrophil, Lymphocyte, Neutrophil / Lymphocyte Ratio
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Nötrofil / Lenfosit Oranının Preeklampsili Olgulardaki Tanısal Değeri Amaç: Bu çalışmada, sistemik inflamatuar yanıt belirteçi olan nötrofil / lenfosit oranının (NLO) preeklampsi olgularında tanısal değerinin araştırılması ve ayrıca şiddetli özellikler gösteren ve göstermeyen preeklampsi olgularında bu oranların karşılaştırılması amaçlanmıştır Gereç ve Yöntem: Polikliniğimize başvuran ve toplam 398 olgu retrospektif olarak çalışmaya dahil edildi. Preeklampsi grubu (n=298) ve sağlıklı gebelerden oluşan kontrol grubu (n=100) olarak iki gruba ayrıldı. Preeklampsi olguları, şiddetli özellikler gösteren (n=181) ve göstermeyen (n=117) preeklampsi; erken dönem (0.05, p>0.05, p>0.05, sırasıyla). Preeklamptik gebelerin abortus sayısı, vücut kitle indeksi, kontrol grubuna kıyasla istatistiksel olarak daha yüksek olarak saptandı (p0.05, p>0.05, p>0.05, p>0.05, sırasıyla). Preeklamptik gebelerin, hematokrit, nötrofil, PDW (platelet distribution width = trombosit büyüklüğü dağılımı), MPV (Mean Platelet Volume = ortalama trombosit hacmi), RDW (Red Blood Cell Distribution Width = Eritrosit Dağılım Genişliği), Nötrofil / Lenfosit oranı (NLO), Trombosit / Lenfosit oranı (PLO), ALT, AST, BUN ve kreatinin kontrol grubuna kıyasla istatistiksel olarak daha yüksek olarak saptandı (p10.4 olması durumunda % 64 duyarlılık ve %85 özgüllük, %93 pozitif öngörü değeri; % 44 negatif öngörü değeri ile preeklampsi varlığını öngördüğü saptandı. RDW düzeyi için kestirim değeri >13.2 olması halinde % 80 duyarlılık ve % 43 özgüllük, % 81 pozitif öngörü değeri; % 42 negatif öngörü değeri ile preeklampsi varlığını öngördüğü saptandı. BUN düzeyi kestirim değeri >8 olması halinde % 63 duyarlılık ve % 71 özgüllük, % 87pozitif öngörü değeri; %4 0 negatif öngörü değeri ile preeklampsi varlığını öngördüğü saptandı. NLO oranı kestirim değeri >3.68 olması halinde % 75 duyarlılık ve % 98 özgüllük, % 99 pozitif öngörü değeri; % 57 negatif öngörü değeri ile preeklampsi varlığını öngördüğü saptandı. Preeklampsiyi öngörmede NLO'nın tanısal performans değerlendirmesi MPV, RDW ve BUN düzeylerine kıyasla istatistiksel olarak daha üstün öngörüye sahip olduğu saptandı. Erken başlangıçlı preeklampsi grubunda, geç başlangıçlı preeklampsi ve kontrol grubuna kıyasla ortalama NLO yüksek saptandı, geç preeklampsi grubunda da kontrol grubuna kıyasla yüksek saptandı (p0.05). Geç başlangıçlı ve şiddetli özellikler gösteren preeklamptik gebelerde ortalama NLO, erken başlangıçlı şiddetli özellikler göstermeyen preeklampsi, geç başlangıçlı şiddetli özellikler göstermeyen preeklampsi ve kontrol gruplarına kıyasla daha yüksek saptandı (p0.05).
Özet (Çeviri)
Diagnostic Value of Neutrophil / Lymphocyte Ratio in pregnant women with preeclampsia Objective: In the present study, it was aimed to investigate the diagnostic value of neutrophil / lymphocyte ratio (NLO) as a marker of systemic inflammatory response in pregnancy women with preeclampsia and also to compare these rates in preclamptic women with and without severe features. Materials and Methods: A total of 398 cases who applied to our outpatient clinic were included into the study retrospectively. Two groups were divided into preeclampsia group (n=298) and healthy pregnant women as control group (n=100). Preeclampsia cases were divided also into groups as preeclamptic women with severe features (n=181) and without (n=117); as early onset (0.05, p>0.05, p>0.05, respectively). Abortion number and body mass index of preeclamptic women were found to be statistically higher than control group (p0.05, p>0.05, p>0.05, p>0.05, respectively). Platelet distribution width (PDW), Mean Platelet Volume (MPV), Red Blood Cell Distribution Width (RDW), Neutrophil / Lymphocyte ratio (NLO), hematocrit, neutrophil, Platelet / Lymphocyte ratio (PLO), ALT, AST, BUN and creatinine levels were found to be statistically higher than control group (p0.05). In late onset preeclamptic pregnancies with severe features, the mean NLO was found to be higher than early onset preeclampsia without severe features, late onset preeclamptic pregnancies without severe features and control groups (p 0.05). According to the prediction performance of NLO for preeclampsia, when 3.52 was taken as cut-off value for NLO, 100 % sensitivity and 53 % specificity were found in the prediction of early onset preeclampsia group without severe features compared to late onset preeclampsia group without severe features. Conclusion: There was a higher diagnostic value of NLO in preeclamptic cases, and NLO was found also to be significantly higher in early and late onset preeclampsia; in preeclampsia with and without severe features.