Uzun süre msg tüketen sıçanlarda davranış bağımlılık ve kognitif fonksiyonlar üzerine yüzme egzersizinin etkisi
The effect of swimming exercise on behavior, addiction and cognitive functions in long term msg given rats
  1. Tez No: 516727
  2. Yazar: ÖZLEM ÖZYÜREK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASUMAN GÖLGELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Monosodyum L-Glutamat, davranış, ağrı eşiği, bağımlılık, uzamsal öğrenme, bellek, sıçan
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
UZUN SÜRE MSG TÜKETEN SIÇANLARDA DAVRANIŞ BAĞIMLILIK VE KOGNİTİF FONKSİYONLAR ÜZERİNE YÜZME EGZERSİZİNİN ETKİSİ Özlem ÖZYÜREK Erciyes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Fizyoloji Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi Eylül 2018 Danışman: Prof.Dr.Asuman GÖLGELİ ÖZET Bu çalışmada, gıda katkı maddesi Monosodyum Glutamatın (MSG) uzun süre tüketiminde erkek sıçanlarda davranış, bağımlılık ve kognitif fonksiyonlar üzerine olan etkisi ve egzersizin muhtemel iyileştirici etkisi araştırıldı. Wistar Albino, 40 adet erkek sıçanlar (10 haftalık); kontrol (n=10), MSG (n=10), MSG+ egzersiz (n=10) ve egzersiz (n=10) olmak üzere 4 gruba ayrıldı. MSG sudaki çözeltisi hazırlanıp 10 hafta boyunca haftada bir gün gavaj olarak ( 6g/kg dozda) uygulandı.Kontrol grubu sıçanlara aynı sürede çeşme suyu gavaj olarak verildi. MSG ve egzersiz grubu sıçanlar ise aynı sürede MSG uygulaması yapılıp son 3 hafta haftada 4 gün 30 dakika yüzme egzersizine tabi tutuldu. Egzersiz grubu sıçanlara 3 hafta boyunca haftada 4 gün 30 dakika yüzme egzersizi uygulandı. Açık alan düzeneğinde sıçanların, lokomotor aktivite, keşif davranışları ve otonom foksiyonlar, sıcak plaka düzeneğinde, ağrı eşiği, koşullu yer testinde; bağımlılık davranışı, y-labirent testinde uzamsal öğrenme ve bellek fonksiyonları değerlendirildi. Açık alan düzeneğinde, MSG gruplarında kontrol grubuna göre, keşif davranışı ve otonom fonksiyonlarda artış gözlendi (p0.05). Y-labirent testinde hedef kolda geçirilen süre farklıyken, alternasyon sayısı ve kollara giriş sayıları gruplar arasında anlamlı olarak farklı bulunmadı . Bu çalışmada, yetişkin sıçanlarda MSG'nin uygulanan doz ve uygulama süresine bağlı olarak davranış parametrelerini olumsuz yönde etkilediği, ağrı eşiğinin azaldığı (duyarlılığın arttığı), bağımlılığa neden olmadığı, uzamsal bellek fonksiyonlarında orta derecede bozulmaya neden olduğu ancak egzersizin fonksiyonlardaki kaybı iyileştirici etkisi için sürenin yeterli olmadığı sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
THE EFFECT OF SWIMMING EXERCISE ON BEHAVIOR, ADDICTION AND COGNITIVE FUNCTIONS IN LONG TERM MSG GIVEN RATS Özlem ÖZYÜREK Erciyes University, Institute of Health Sciences Department of Physiology, Master of Science Thesis September 2018 Supervisor: Prof.Dr.Asuman GÖLGELİ ABSTRACT In this study, the effect of the food additive Monosodium Glutamate (MSG), on behavior, addiction and cognitive functions in male rats over a long period of given and possible healing effects of exercise were investigated. Forty Wistar Albino male rats (ten weeks aged) were diviated for four groups; control (n = 10), MSG (n = 10), MSG + exercise (n = 10) and exercise (n = 10). The MSG water solution was prepared and given as gavage (6g/ kg ) once a week for 10 weeks. The control group was given water as gavage to the rats in the same period. MSG and exercise group rats were given to MSG during the same period and applied 30 minutes swimming exercise for four days in a week during the last three weeks. Exercise group rats were applied 30 minutes swimming exercise for four days in a week for three weeks. The behavior of rats were evaluated in open field area, pain threshold was identified in hot plate, addictive behavior was evaluated in condition place pereference test, spatial memory functions was recorded in y-maze. The exploration behavior and autonomic function were increased in the open area in MSG group rats according to the control group (p 0.05).