Transperineal ultrason görüntülemede doğum ilerleme açısının başarılı doğum indüksiyonunu öngörmedeki etkisi
The benefit of measuring angel of progression with transperineal ultrasound for successful labor induction
  1. Tez No: 516729
  2. Yazar: GAZİ GÜNER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NEFİSE TANRIDAN OKCU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Transperineal ultrasonografi, doğum ilerleme açısı, doğum indüksiyonu, doğum şekli
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
ÖZET Transperineal Ultrason Görüntülemede Doğum İlerleme Açısının Başarılı Doğum İndüksiyonunu Öngörmedeki Etkisi Amaç: Doğum indüksiyonu öncesi transperineal ultrason ile ölçülen doğum ilerleme açısının doğum indüksiyonu başarısı üzerine olan etkisini araştırmak. Gereçler ve Yöntem: Posttermde, tekil, baş prezentasyonda, doğum bishop skoru 4 ve altı olan gebelerde dinoproston ile doğum indüksiyonu öncesi transperineal ultrasonografi ile sagital düzlemde ilerleme açısı (DİA) ölçülerek 150 gebe değerlendirildi. Maternal özellikler, doğum şekilleri ve yenidoğan bulguları kaydedildi. Korelasyon ve regresyon analizleriyle veriler karşılaştırıldı. Bulgular: Sezeryan ve normal doğum grupları arasında doğum ilerleme açısı, dinoproston kalış süresi, kontraksiyon başlama süresi, travay süresi ve yenidoğanların APGAR skoru, yenidoğan yoğunbakım yatış oranı açsından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur (p ˂ 0.05). Sonuç: BISHOP skoru düşük olan 41 hafta postterm hastaların transperineal ultrasonografi ile doğum ilerleme açısını (DİA, AoP) ölçmek, doğum şeklinin öngörüsü açısından anlamlı bulunmuştur. DİA'nın 100 derece ve üstünde olması normal vajinal doğum lehine bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Benefit of Measuring Angel of Progression With Transperineal Ultrasound For Successful Labor Induction Objective: We aimed to research the affect for successful labor induction of measuring Angle of Progression(AoP) with transperineal ultrasound. Materials and Methods: We evaluated 150 nulliparous singleton, post term pregnants in cephalic presentation, Bıshop scores ≤4 via intrapartum transperineal ultrasonography in the sagittal plan for angle of progression (AOP). We recorded Maternal characteristics as age, BPD, Estimated Fetal Weight conventional vaginal examination findings, mode of delivery, neonatal results were noted. The data was compared using correlation and regression coefficients.