Vajinal histerektomi ve vNOTES lateral süspansiyon ameliyatı uygulanan ileri evre pelvik organ prolapsusu hastalarında transperineal ultrason bulguları ile de novo üriner inkontinans ilişkisi
An evaluation of the association between transperineal ultrasound findings and de novo urinary incontinence in patients with advanced-stage pelvic organ prolapse undergoing vaginal hysterectomy and vNOTES lateral suspension
- Tez No: 942754
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA KETENCİ GENCER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Pelvik Organ Prolapsusu (POP), vNOTES (vaginal Natural Orifice Transluminal Endoscopic Surgery) Lateral Süspansiyon, Vajinal Histerektomi, Transperineal Ultrasonografi (TPUS), Pelvik Taban Anatomisi, Üriner İnkontinans, Pelvic Organ Prolapse (POP), vNOTES (vaginal Natural Orifice Transluminal Endoscopic Surgery), Lateral Suspension, Vaginal Hysterectomy, Transperineal Ultrasonography (TPUS), Pelvic Floor Anatomy, Urinary Incontinence
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gaziosmanpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, ileri evre pelvik organ prolapsusu (POP) nedeniyle vajinal histerektomi ile vNOTES (vaginal Natural Orifice Transluminal Endoscopic Surgery) lateral süspansiyon tekniği uygulanan hastalarda, pelvik taban anatomisinin transperineal ultrasonografi (TPUS) ile dinamik olarak değerlendirilmesidir. Özellikle mesane boynu mobilitesi, posterior üretrovezikal açı ve üretral rotasyon derecesi gibi anatomik parametrelerin cerrahi öncesi ve sonrası değişimlerinin karşılaştırılmasıyla, bu değişikliklerin postoperatif üriner inkontinans gelişimiyle olası ilişkisi ortaya konulmak istenmiştir. Ayrıca, TPUS'un, pelvik taban cerrahisi sonrası oluşabilecek fonksiyonel değişikliklerin öngörülmesinde güvenilir, non-invaziv bir görüntüleme yöntemi olarak değerlendirilmesi hedeflenmiştir. Yöntem ve Gereç: Bu tek merkezli retrospektif çalışmaya evre 3-4 pelvik organ prolapsusu tanısı ile vajinal histerektomi ile vNOTES lateral süspansiyon ameliyatı geçirmiş, 18 yaş üstü, gebe olmayan, vücut kitle indeksi 40'ın altında olan 35 kadın hasta dahil edilmiştir. Veriler, hastane bilgi sistemi ve arşiv kayıtlarından retrospektif olarak elde edilmiştir. Tüm hastalar preoperatif dönemde detaylı bir anamnez ve fizik muayene ile değerlendirilmiş, üriner enfeksiyon açısından taranmış ve transperineal ultrasonografi (TPUS) ile pelvik taban yapıları görüntülenmiştir. Üriner inkontinans semptomları sorgulanmış ve ameliyat sonrası dönemde aynı değerlendirmeler tekrarlanarak yeni gelişen (de novo) inkontinans semptomları analiz edilmiştir. Postoperatif değerlendirme sürecinde ayrıca ICIQ-UI SF anketi ve işeme günlüğü kullanılmıştır. Cerrahi işlemde vajinal histerektomiyi takiben vNOTES tekniği ile lateral süspansiyon uygulanmış, polipropilen bir mesh kullanılarak vajinal cuff askıya alınmıştır. Cerrahi sırasında anatomik yapıların korunmasına ve enfeksiyon kontrolüne özen gösterilmiştir. Ultrasonografik değerlendirmeler hem operasyon öncesi hem de postoperatif 2. ayda TPUS ile yapılmış; mesane boynu mobilitesi, üretrovezikal açı, üretral rotasyon açısı ve sistosel varlığı gibi parametreler ölçülmüştür. İstatistiksel analizler SPSS 24.0 programı ile gerçekleştirilmiş, parametrik olmayan testler tercih edilmiş, p0,05). Postoperatif stres inkontinansı devam eden tek hastanın yaşı 70,0 yıl, VKİ'si 22,0 kg/m², parite sayısı 1 ve doğum şekli vajinaldi. Bu hastanın postoperatif üretrovezikal açısı 98,0°, mesane boynu mobilitesi 5.0 mm, üretral rotasyonu 21,0°, sistosel ölçümü -20,0 mm ve ICIQ-UI SF skoru 8,0 idi. Postoperatif stres inkontinansı düzelen 4 hastanın ortanca yaşı 61,5 (59,0-63,5) yıl, VKİ'si 30,1 (29,8-34,2) kg/m², parite sayısı 3,5 (2,5-7,0) idi ve tamamı vajinal doğum yapmıştı. Bu hastaların postoperatif dönemde sistosel bulgusu kalmamış ve ICIQ-UI SF skorları ortanca 5,0 (2,0-11,0) olarak saptanmıştı. Ancak, düşük örneklem nedeniyle bu gruptaki değişiklikler istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Sonuç: Çalışmanın sınırlılıkları arasında retrospektif tasarım, küçük örneklem büyüklüğü, ölçümde gözlemci değişkenliği ve uzun dönem takip verilerinin olmaması yer almaktadır. Bu durumlar, neden-sonuç ilişkisi kurulmasını, istatistiksel gücü ve sonuçların genellenebilirliğini kısıtlamıştır. Buna rağmen, apikal prolapsus nedeniyle yapılan vajinal histerektomi ile vNOTES lateral süspansiyon cerrahisinin ardından TPUS ile değerlendirilen hastalarda hem anatomik hem de fonksiyonel anlamda anlamlı iyileşmeler gözlenmiştir. Özellikle sistosel düzelmesi, mesane boynu mobilitesinin azalması ve üretral rotasyonun fizyolojik değerlere yaklaşması cerrahinin pelvik taban yapısını başarıyla yeniden yapılandırdığını göstermektedir. Cerrahi sonrası yeni gelişen üriner inkontinans oranı düşük olup, semptomatik kontrol genel olarak başarılıdır. TPUS'un pelvik organ prolapsusu cerrahisi sonrası değerlendirmede rutin kullanılmasının faydalı olduğu, cerrahi planlamada üretral rotasyon ve mesane boynu mobilitesi gibi parametrelerin dikkate alınmasının ameliyat başarısını artırabileceği vurgulanmıştır. Ayrıca, semptom skorlamalarının objektif görüntüleme ile değerlendirilmesi hasta takibini iyileştirecektir. Gelecekte daha geniş, prospektif ve çok merkezli çalışmalarla uzun dönem etkinliğin değerlendirilmesi, TPUS'un standardize skorlamalarla kullanımı ve çok değişkenli analizlerin yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to dynamically assess pelvic floor anatomy via transperineal ultrasonography (TPUS) in patients with advanced-stage pelvic organ prolapse (POP) undergoing vaginal hysterectomy combined with vaginal Natural Orifice Transluminal Endoscopic Surgery (vNOTES) lateral suspension. Specifically, the preoperative and postoperative changes in anatomical parameters such as bladder neck mobility, posterior urethrovesical angle, and urethral rotation were compared to elucidate their potential association with postoperative development of de novo urinary incontinence. Additionally, the study sought to evaluate TPUS as a reliable, non-invasive imaging modality for predicting functional changes following pelvic floor surgery. Materials and Methods: This single-center retrospective study included 35 female patients aged over 18 years, diagnosed with stage 3-4 pelvic organ prolapse, who underwent vaginal hysterectomy with vNOTES lateral suspension. Patients were non-pregnant with a body mass index (BMI) under 40. Data were retrospectively obtained from hospital information systems and archives. Preoperative evaluation involved detailed anamnesis, physical examination, screening for urinary infections, and TPUS imaging of pelvic floor structures. Urinary incontinence symptoms were assessed preoperatively and postoperatively, with analysis of newly developed (de novo) incontinence symptoms. Postoperative assessments also included the ICIQ-UI SF questionnaire and voiding diaries. The surgical procedure entailed vaginal hysterectomy followed by vNOTES lateral suspension, using a polypropylene mesh to suspend the vaginal cuff. Preservation of anatomical structures and infection control were ensured during surgery. Ultrasonographic evaluations were conducted preoperatively and at two months postoperatively using TPUS to measure bladder neck mobility, urethrovesical angle, urethral rotation angle, and presence of cystocele. Statistical analyses were performed with SPSS 24,0, employing non-parametric tests, and significance was set at p0,05). The single patient with persistent postoperative stress incontinence was aged 70, BMI 22,0, parity 1, with vaginal delivery history; postoperative urethrovesical angle was 98,0°, bladder neck mobility 5,0 mm, urethral rotation 21,0°, cystocele −20,0 mm, and ICIQ-UI SF score 8,0. Four patients with resolved stress incontinence had median age 61,5 years (59,0–63,5), BMI 30,1 (29,8–34,2), parity 3,5 (2,5–7,0), all vaginal deliveries, with no postoperative cystocele and median ICIQ-UI SF score 5,0 (2,0–11,0). However, due to small sample size, these changes were not statistically significant. Conclusion: Limitations of the study include retrospective design, small sample size, observer variability in measurements, and lack of long-term follow-up data, which restrict causal inference, statistical power, and generalizability. Nonetheless, significant anatomical and functional improvements were observed in patients undergoing vaginal hysterectomy with vNOTES lateral suspension for apical prolapse as assessed by TPUS. Notably, cystocele correction, reduced bladder neck mobility, and normalization of urethral rotation indicate successful pelvic floor reconstruction. The incidence of de novo urinary incontinence post-surgery was low, and symptomatic control was generally satisfactory. Routine use of TPUS in postoperative evaluation of pelvic organ prolapse surgery is beneficial, with surgical planning incorporating urethral rotation and bladder neck mobility potentially enhancing outcomes. Combining symptom scoring with objective imaging may improve patient follow-up. Future larger, prospective, multicenter studies with standardized TPUS scoring and multivariate analyses are recommended to evaluate long-term efficacy.