Necip Fazıl Kısakürek ve eserlerinde tasavvufi düşünce
Necip Fazıl Kısakurek and the sufistic thought in his works
- Tez No: 516737
- Danışmanlar: PROF. DR. VAHİT GÖKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Necip Fazıl, Tasavvuf, Metafizik, Bohem, Batı Tefekkürü, Necip Fazil, Sufism, Metaphysics, Bohemian, Western Ideology
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 214
Özet
Necip Fazıl Kısakürek bir geçiş döneminde yaşamış (1904-1983) sembol şahsiyetlerden birisidir. Necip Fazıl, tasavvufi bir hayatı benimsemeden önce edebi kişiliği ile ön plana çıkmış, fakat metafizik kaygılar ve fikir sancılarıyla geçen bohem bir hayat sürmüştür. Hayatının“arayış evresi”olarak adlandırdığımız bu kısmı Abdülhakîm Arvâsî ile tanışmasının ardından tamamıyla yön değiştirerek“sükûn evresi”ne dönüşmüştür. Tasavvufun sınırsız gönül zenginlikleri ile tanışan Necip Fazıl eserlerinin çoğunu sükûn evresinde“Allah için sanat”ilkesiyle kaleme almıştır. Fikirleri, mürşidinin de etkisiyle sufilikten beslenmeye başlamıştır. Bu çalışmada, tasavvufun değiştirici yönü ile yeni bir hayatın kapılarını aralayan Necip Fazıl'ın tasavvufi görüşleri ve eserlerindeki tasavvufi kavramlar incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Necip Fazıl Kısakürek is one of the symbolic figures who lived in a transition period (1904-1983). Necip Fazıl had become prominent with his literary personality before embracing a sufistic life, yet he led a bohemian life with metaphysical apprehensions and concerns over opinion. This period of his life that we called“the phase of pursuit”had changed its direction entirely after he met Abdülhakim Arvasi and turned into“the phase of tranquillity”. Necip Fazıl who became acquainted with the boundless richness of heart wrote most of his pieces with the principle of“art for Allah”in the phase of tranquillity. With the influence of his mentor, his ideas had started to benefit from sufism. In this study, sufistic opinions of Necip Fazıl who opened the door of a new life with the transformative aspect of sufism and sufistic concepts in his piece.