Cevat Rıfat Atilhan'ın eserlerindeki antisemitik bilgilerin dinler tarihi açısından incelenmesi
Investigationof the antisemitic knowledge of cevat Rıfat Atılhan's works in terms of thi history of religions
  1. Tez No: 516784
  2. Yazar: BÜŞRA YILMAZ KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Atilhan, Antisemitizm, Semitizm, Yahudi Karşıtlığı, Siyonizm, Masonluk, Atilhan, Antisemitism, Semitism, anti-Jewish Zionism, Masonry
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Dinler Tarihi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu tezin amacı, Cevat Rıfat Atilhan'ın eserleri üzerinden bir“Antisemitizm”tartışması yürütmek, eserlerindeki antisemitik bilgilerin dinler tarihi bilimine arzını yapmaktır. Tez konumuzu belirlerken Atilhan ve eserlerinin seçilmesinde; yaşadığı dönemde, özellikle antisemitizm konusunda önde gelen isimlerden olmasının etkisi büyüktür. Atilhan, yazıları ile yaşadığı dönemde toplumu yönlendiren bir etkiye sahiptir. 74 kadar eser kaleme almış, yazılarının pek çoğu günümüze ulaşmıştır. Yazarın fikirlerinin büyük bir bölümünün Antisemitizm üzerine şekillendiğini görmekteyiz. Özellikle yaşadığı toplumda, halkın genelinde“antisemitizm”hakkında hasıl olan yargıların kaynağının tespiti için, Atilhan'ın eserlerinin incelenmesi büyük önem arz etmektedir. Bu amaçla çalışmamızın ilk kısmında antisemitizm kavramı ele alınmış ve bir literatür çalışması yapılmıştır. Kavramın filolojik, sosyolojik, etimolojik ve teolojik içerikleri incelenmiş, zamanla içeriğinde meydana gelen değişimler ortaya konulmuştur. İkinci bölümde; daha sonrasında eserlerini inceleyeceğimiz Atilhan'ın hayatı, ailesi, sosyal, siyasi ve askeri yaşantısı incelenmiş ve yazar okuyucuya tanıtılmıştır. Yahudi karşıtı bir düşünce yapısına sahip olmasına neden olacak etkenler araştırılmıştır. Üçüncü ve son bölümde ise Atilhan'ın günümüze ulaşan ve bizim de ulaşabildiğimiz tüm eserleri ve yazıları bir araya getirilmiş, antisemitizme konu olacak fikirleri ve söylemleri özenle analiz edilmiştir. Akabinde bu fikirleri Dinler Tarihi bilimi açısından ele alınıp incelenmiştir. Ayrıca yazarın Yahudi karşıtlığını ifade etmek için çoğu zaman antisemitizm kavramının yerine kullandığı Siyonizm ve Masonluk kavramlarına da değinilmiş ve bu kavramların izahı yapılmıştır. Böylece kavram karmaşasının önüne geçilmeye çalışılmıştır. Türkiye'deki antisemitizm tartışmalarına da değinilerek Atilhan'ın bu husustaki etkileri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to carry out a“Antisemitism”debate over the works of Cevat Rifat Atilhan and to submit the antisemitic knowledge of his works to the history of religions. While determining the topic of the thesis, Atilhan and his works, it has the great effect that he was one of the leading names especially in Antisemitism in his life. Atilhan took the reputation of Hitler of the Turkey. He has an influence on the society when he lives with his writings. He wrote about 74 works, many of which have reached the present day. We see that most of the author's ideas are shaped by Antisemitism. Especially in the society where he lived, the examination of the works of Atilhan is of great importance for the determination of the sources of the judges which are about“antisemitism”in general. For this purpose, the concept of antisemitism was discussed in the first part of our study and a literature study was conducted. The philological, sociological, etymological and theological contents of the concept have been examined and the changes that have taken place over time have been revealed. In the second part; Atilhan's life, family, social, political and military experiences was examined later and the writer was introduced to the reader. The reasons that lead to the formation of an anti-Jewish mindset have been researched. In the third and last part, Atilhan's daily works and writings, which we reached, were brought together and their ideas and discourses about antisemitism were carefully analyzed. Then these ideas were examined and studied in terms of the history of religions. In addition, Zionism and Masonry concepts, which are often used in place of the concept of Antisemitism, are also mentioned and expressed in terms of the author's Antisemitism. Thus, the concept has been tried to be avoided. Atilhan of reference in this regard to the effects of Antisemitism debate in Turkey were examined.