Post menopoz dönemindeki kadınların duygusal durumlarının incelenmesi
Determine the emotional status of post-menopausal women
  1. Tez No: 516814
  2. Yazar: MERVE HACIOĞULLARI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSNÜ ERKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Menopoz, Depresyon, Somatizasyon, SCL 90-R, Menopause, Depression, Somatization, SCL 90-R
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışma, İstanbul'da ikamet eden post-menopozal dönemdeki kadınların duygu durumlarını tespit etmek için gerçekleştirilmiştir. Bu hususun belirlenebilmesi için SCL 90-R ölçeği, Menopoz Semptomlarını Değerlendirme Ölçeği (MSDÖ) ve çeşitli demografik sorulardan oluşan bir anket hazırlanmıştır. Anket, İstanbul'un çeşitli semtlerinde oturan 98 post-menopozal kadına uygulanmıştır. Çalışmaya katılan kadınların yaş ortalaması 52,95 olarak saptanırken, bu 98 kişiden 52'sinin son menstrüasyon tarihi 12-36 ay önce bir zamana, 46'sının son menstrüasyon tarihi ise 36 aydan önce bir zamana konumlanmaktadır. Ayrıca elde edilen bulgulardan çalışmaya katılanların 64'ünün evli, 56'sının 3'ten az çocuğa sahip olduğu, 54'ünün ev hanımı olduğu, 51'inin obez, 57'sinin ilköğretim mezunu ya da eğitim almadığı ve 51'inin de ortalama olarak haftada 1 kez bile spor yapmadıkları anlaşılmaktadır. Uygulama sonucunda elde edilen verilerden, katılımcı kadınların genel olarak hafif-orta şiddette psikolojik problemler yaşadığı saptanmıştır. Ayrıca yapılan MannWhitney U testi sonucunda son menstrüasyon tarihi 12-36 ay önce olanların, son menstrüasyon tarihi 36 aydan fazla bir süre önce olanlara ve 8 veya bundan az sene eğitim almış olanların da 8'den fazla sene eğitim almış olanlara göre daha fazla menopozal yakınma yaşadıkları ve daha dengesiz bir duygu duruma sahip oldukları tespit edilmiştir. Elde edilen bulgular, literatürdeki diğer bulgulara göre tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the emotional status of post-menopausal women living in Istanbul. A questionnaire consisting of SCL 90-R Scale, Menopause Rating Scale (MRS) and various demographic questions was prepared to determine this point. The questionnaire was applied to 98 postmenopausal women living in various districts of Istanbul. While the average age of women participating in the study is 52.95, the average last menstruation date of 52 of these 98 people is dated back to 12-36 months ago and the other 46 women's is more than 36 months ago. Furthermore, it was found that 64 of the participants were married, 56 of them had less than 3 children, 54 were housewives, 51 were obese, 57 were primary school graduates or not educated, and 51 of them is seeming to do not even sport once a week on average. As a result of the application, it was determined that participant women experienced mild to moderate psychological problems in general. In addition, the Mann-Whitney U test showed that the participants those have their last menstruation 12-36 months ago compared to those have their last menstruation 36 months ago, and those who received 8 or less years of education compared to those had more than 8 years of education were more likely to experience more menopausal symptoms and have a more unstable emotional state. The findings were discussed according to other findings in the literature.