Ortaokul öğrencilerinde sanal zorbalık ve sosyal beceri
Cyberbullying and social skills in secondary school students
  1. Tez No: 516839
  2. Yazar: SERHAT EPÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM KEKLİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Zorbalık, Sanal Zorbalık, Sosyal Beceriler, Ergenler, Bullying, Cyberbullying, Social Skills, Adolescence
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu araştırmanın amacı ortaokul öğrencilerinde sanal zorbalık düzeyi ile sosyal beceri düzeyi arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Bununla beraber katılımcıların sanal zorbalık ve sosyal beceri düzeyleri sosyo-demografik değişkenler açısından da incelenmiştir. Araştırmada öğrencilerin sanal zorbalık düzeyini belirlemek için Sanal Zorbalığı Belirleme Ölçeği, sosyal beceri düzeyini ölçmek amacıyla Matson Çocuklarda Sosyal Becerileri Değerlendirme Ölçeği ve sosyo-demografik verileri elde etmek amacıyla araştırmacı tarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Çalışmaya 176 erkek ve 172 kız olmak üzere toplam 348 ortaokul öğrencisi katılmıştır. Araştırmanın modeli ilişkisel tarama modelidir. İki ya da daha fazla değişken arasında birlikte değişim varlığını ve/veya derecesini belirlemeyi amaçlayan modele uygun olarak öğrencilerde sanal zorbalık ile sosyal beceri düzeyi arasındaki ilişkinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Çalışma bulgularına göre sanal zorbalık ve sanal kurban puanları ile sosyal beceri alt ölçekleri arasında negatif yönde bir ilişki tespit edilmiştir. Sanal zorbalık arttıkça sosyal beceri düzeyi puanları düşmektedir. Ayrıca yapılan regresyon analizleri sonucunda sosyal beceri düzeyi puanları düşük olan öğrencilerin, sanal kurban ve sanal zorba ölçeklerinden daha yüksek puan aldıkları anlaşılmaktadır. Araştırmaya katılan öğrencilerin sanal zorba ve sanal kurban ölçek puanlarının, internette geçirilen süreye göre farklılık göstermediği görülmektedir. Regresyon analizi sonucunda ise sanal kurban ile internette geçirilen süre arasında manidar bir ilişki olmadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to examine the relationship between degree of cyberbullying and social skills of secondary school students. Besides, comparison of cyberbullying and social skills with sociodemographic variables were also conducted in this research. For data collection, Cyberbullying Questionnaire was used for the measurement of cyberbullying among secondary school students. For the measurement of social skills, Matson Social Skills Questionnaire for Children was used. Additionnaly, demographic information form was also used for collecting data related to sociodemographic variables. A total of 348 secondary school students, 176 male and 172 female, participated in the study. The main purpose of this correlational study was examine the relationship between cyberbullying and social skills. Based on the results of this study, cyberbullying and cyber victim scores with social skills subscales were found as negatively and significantly correlated. Findings related to regression analyses with social skills and cyberbullying, students reported lower scores in social skills also reported higher scores in both cyberbullying and cyber victim subscales. Besides, students' scores in cyberbullying and cyber victim subscales were found as associated with the time spent on the internet. Finally, a positive and insignificantly low correlation were found in the regression analysis of the time spent on the internet and cyber victim subscale. Results of the study, its limitations and implications for practitioners, parents and researchers were discussed.