Kıbrıs figürinlerinin doğuşu ve Doğu Yunan'daki dağılımı
Rising of the Cypriot figurines and their spread in East Greek
- Tez No: 516854
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET UHRİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Kıbrıs atölyeleri, Kıbrıslı figürinler, Doğu Yunan kutsal alanları, Kıbrıs tipolojisi, Cypriot workshops, Cypriot figurines, East Greek sanctuaries, Cyprus typology
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 223
Özet
ÖZET Kıbrıs arkeolojisi, özellikle terakota figürinleri bakımından son derece zengin bir yelpaze sunar. Bununla birlikte terakota figürinlerin yayılımına ilişkin kaynaklar dağınık ve bütün halde ele alınması gerekmektedir. Buradan yola çıkarak tez kapsamında, daha önce yapılmış arkeolojik çalışmalar ele alınarak bütünlük kurulması hedeflenmiştir. Kil analizlerinden yola çıkmak yerine, daha çok Kıbrıs'ın erken dönem ilişkileri göz önüne alınarak ikonografik sanat anlayışı ele alınmıştır. Erken Arkaik Dönemden itibaren Kıbrıs sanat anlayışının, başta Rodos, Datça, Miletos ve Samos gibi Doğu Yunan kentlerine nasıl yansıdığı karşılaştırmalar halinde incelenmiş ve listelenmiştir. Çalışmada Kıbrıs'ın konumuna dikkat çekilerek, Kıbrıslı zanaatkarların Yunan sanatında oynadığı role yer verilmiştir. Böylece arkeoloji literatüründe ihmal edilmemesi gereken Kıbrıslı sanat anlayışı, zengin verilerden yola çıkarak yeniden güncellenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The archeology of Cyprus, especially in terms of terracotta figurines, presents an utter prosperous range. On the other hand, resources relating to spread of terracotta figurines, must be approached disorderly and wholly. Hence, within the thesis, the integrity is aimed by going around the old archeological studies. Instead of starting up from the analyses of clay, mostly intensified the iconographic sense of art by having regard to the early period relations of Cyprus. Since the early archaic period, it has been studied and listed how this sense of art impressed to East Greek towns such as Rodos, Datça, Mileto and Samos. In this study, by drawing attention to location of Cyprus, the role of Cypriot craftsmen in Greek art is stated. Thus, Cypriot sense of art is updated again which shouldn't be ignored in archeology literature.