Türkiye'de futbol takımlarının başarı sıralaması: TOPSIS yöntemi uygulaması
Success ranking of football teams in Turkey: An application of TOPSIS method
  1. Tez No: 516908
  2. Yazar: ASLI BOZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERSİN KIRAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Econometrics
  6. Anahtar Kelimeler: Futbol, çok kriterli karar verme, TOPSIS yöntemi, ağırlıklandırma yöntemleri, Football, multi criteria decision making, TOPSIS, weight methods
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Günümüzde futbolun toplumdaki yeri ve önemi tartışılmaz hale gelmiştir. Futbol, özünde bir rekabet oyunu olsa da gerek oynayanların gerek izleyenlerin gerek ise yönetenlerin futbolu sadece bir oyundan ibaret görmemeleri, futbolun güncel hayatta hep farklı bir konumda kalmasını sağlamış ve kendi içinde futbol endüstrisini yaratmıştır. Bu endüstri içindeki futbol takımlarının kıyasıya rekabet etmelerinin temel amacı ise başarıyı maksimize etmektir. Başarının birçok kritere bağlı olduğu karar verme (KV) problemlerinin çözümü için Çok Kriterli Karar Verme (ÇKKV) Yöntemleri geliştirilmiştir. Bu çalışmada, ÇKKV Yöntemleri'nden biri olan TOPSIS Yöntemi kullanılarak Türkiye'de 2010:2-2017:1 yılları arasında Süper Lig'de mücadele eden seçilen bazı takımların belirlenen ağırlıklandırmalara göre performans analizi yapılmıştır. Başarının birden çok kritere bağlı olduğu bu çalışmada, kriterlerin ağırlıklandırılmasında; Eşit Ağırlık, Entropi, CRITIC ve Standart Sapma Yöntemleri ile İstatistiksel Varyans Prosedürü kullanılarak bu yöntemlerden elde edilen sonuçlar karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, social place and the importance of football has become beyond arguable. Although football is a competition game in its essence, neither the players nor the viewers nor the rulers never see it as a simple game or sport, and that has given football a rise to always be in a different social status in the current life and created the football industry in itself. The main purpose of this competition of soccer teams in this industry is to maximize success. Multiple Criteria Decision Making (MCDM) Methods have been developed for solving decision making problems where success is dependent on many criteria. In this study, by using one of the MCDM methods, TOPSIS Method, success ranking of the contestant teams in the Super League in Turkey was estimated between years(seasons) 2010: 2-2017:1. In this study, where success does not depend on a single criterion, the results of Equal Weight, Entropy, CRITIC and Standard Deviation Methods and Statistical Variance Procedure methods were compared.