Kovada gölü ve Kızıldağ Milli Parkları'nın sürdürülebilir kullanımına yönelik ziyaretçilerin ve yerel halkın görüşleri
The views of visitors and local people regarding the sustainable use of Kovada lake and Kızıldağ national parks
- Tez No: 516916
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMAİL KERVANKIRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Milli Park, Rekreasyonel Faaliyetler, Sürdürülebilirlik, Kovada Gölü ve Kızıldağ Milli Parkları, National Parks, Tourism and Recreational Activities, Sustainability, Isparta
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Coğrafya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 191
Özet
Korunan alan sistemleri, giderek büyüyen ve gelişen dünyada, doğal kaynaklar ve çevre üzerinde meydana gelen tahribin daha da artmasının önüne geçmek amacıyla önlem niteliğinde oluşturulmuş sistemlerdir. Diğer taraftan, küresel bir sektör konumunda olan turizm ve rekreasyonel faaliyetler, zaman içerisinde değişen turizm ve turist talebi doğrultusunda korunan alanlara doğru büyük bir eğilim göstermiştir. Bu bağlamda çalışmanın amacını; son yıllarda yoğun olarak tercih edilen Kovada Gölü ve Kızıldağ Milli Parkları'nın gelişimi, yerel halk-milli park etkileşimi, ziyaretçilerin milli parklardaki turizm ve rekreasyonel faaliyetlere karşı görüşleri ve gerek yerel halkın gerekse ziyaretçilerin milli parka ne anlam yüklediklerinin anlaşılması oluşturmaktadır. Bu amaçla milli park alanına gelen ziyaretçilere anket uygulanmış ve elde edilen bulgular frekans analizleri, Ki Kare Testi, Mann Whitney U, Kruskall – Wallis Testi ve Faktör Analizine göre yorumlanmıştır. Yapılan anket sonucunda ziyaretçilerin genel olarak milli parklardaki turizm ve rekreasyonel faaliyetlere olumlu yaklaştığı görülmektedir. Diğer taraftan milli parkların diğer önemli paydaş grubu olan yerel halka yarı yapılandırılmış ve derinlemesine görüşme tekniği uygulanmış ve yerel halkın turizm ve rekreasyonel faaliyetlere yönelik görüşlerine başvurulmuştur. Yerel halkla yapılan görüşme sonucuna göre; Kovada Gölü ve Kızıldağ Milli Parkları çevresinde yaşayan yerel halkın, milli parkın ne olduğu, neden milli park olarak ilan edildiği ve milli parkların neyi korudukları konusunda yeterli bilgiye sahip olmadıkları ve bunun sonucu olarak milli parkları benimseyemedikleri kanısına ulaşılmıştır. Kovada Gölü ve Kızıldağ Milli Parkı sınırlarına daha yakın köylerde yaşayan köylülerin, çeşitli nedenlerle milli parklara yönelik tutumlarının olumsuz yönde olduğu, buna karşılık, milli park sınırlarından daha uzakta yer alan köylerde ise olumsuz etkilerin giderek azaldığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Protected area systems are precautionary systems that have been developed in order to prevent further increase in the damage caused to natural resources and the environment in a growing and developing world. On the other hand, tourism and recreational activities, which constitute a global sector, exhibit a great tendency towards protected areas in line with the changing demands of tourism and tourists over time. The purpose of this study in this context was to establish both the views of the local people as well as visitors regarding the development of Kovada Lake and Kızıldağ National Parks which are frequently preferred in recent years, the interaction between the local people and the national park, the views towards tourism and recreational activities in the national parks and the meaning attributed by local people as well as visitors to a national park. A questionnaire was applied to visitors to the national park area to this end and the findings were interpreted according to Frequency Analysis, Chi Square Test, Mann Whitney U, Kruskall - Wallis Test and Factor Analysis. The result of the survey indicated that the general approach to the tourism and recreational activities in the national parks is positive. On the other hand, semi-structured and in-depth interviewing techniques were applied to local residents, the other important stakeholder group of national parks, and the opinions of local people on tourism and recreational activities were sought. According to interviews with local people it was concluded that the local people living in the vicinity of Kovada Lake and Kızıldağ National Parks do not have enough knowledge about what a national park is, why it is declared a national park and what national parks protect and as a result they have not been able to embrace the idea of national parks. The villagers who live in villages closer to the Kovada Lake and Kızıldağ National Park have negative attitudes towards the national parks for various reasons whereas this negativity progressively decreases in villages located farther from the national park borders.