İsrail siyasi partilerinin İsrail-Türkiye ilişkilerine bakışı (2003-2011)
Israel's political parties (viewing Israeli-Turkish relations)
- Tez No: 517004
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜDAYİ SAYIN, PROF. DR. MİM KEMAL BÖKE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: İsrail, Dış Politika, AK Parti, Likud Partisi, İşçi Partisi, Türkiye, Israel, Foreign Policy, AK Party, Likud Party, Labor Party, Turkey
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeni Yüzyıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
''İsrail Siyasi Partilerinin İsrail-Türkiye İlişkilerine Bakışı (2003-2011)'' başlıklı bu tez çalışmamızda genelde İsrail'in politik yapısı ve politik yapısını etkileyen değişkenler siyasal gerçeklik kuramı çerçevesinde ele alınmıştır. Özelde ise; İsrail ile Türkiye arasındaki ilişki tarihsel bağlamda boyutlarıyla ele alınmış olup, 2003-2011 arası dönemde ki gelişmeler ele alınarak değerlendirilmiş ve yorumlanmaya çalışılmıştır. 2003-2011 Arası dönemin seçilmesinin nedeni ise; Türkiye'de 2002 Kasım'ında çoğunluğu Milli Görüş geleneğinden gelen, İsrail karşıtı söylemleriyle bilinen siyasetçilerden oluşan Adalet ve Kalkınma Partisi'nin, İsrail'de ise Haredi Leumi (=Milliyetçi Muhafazakâr) geleneğinden gelen siyasetçilerden oluşan Likud'un 2003 Ocak'ında iktidara gelmesiyle iki ülkede de birbirlerine karşı, karşıt söylemlerle siyaset yapan dini ağırlıklı siyasal partiler iktidara gelmiş ve iki ülke arasındaki ilişkilerde keskin değişimler; -durgunlaşma, gerilme ve kriz dönemleri olmak üzere- yaşanmıştır. İsrail kurulduğu 1948 yılından beri genel seçimler nispi temsile dayalı olarak yapıldığından ve seçim barajları çok düşük olduğundan dolayı, koalisyon hükümetleriyle yönetilmektedir. 120 sandalyeli meclise (Knesset'e) sahiptir. Hükümetin kurulabilmesi için en az 61 milletvekilinin güvenoyunun alınması gerekmektedir. Koalisyonlar genelde merkez sağ veya merkez sol etrafında oluşturulmaktadır. Merkez sağ ve sağa yakın olan partiler Likud etrafında kümelenirken, merkez sol ve sola yakın partiler ise İşçi Partisi etrafında kümelenmektedir. Bu iki parti İsrail'in siyasetinin oluştuğu zemini oluşturmaktadır. Bu nedenle, bu çalışmada bu iki partinin İsrail dış politikası ile ilgili görüşleri ve etkisi üzerinde durulmuştur. İsrail ile Türkiye ilişkisinde ki çatışmalarda/gerginliklerde iç dinamiklerin ve bu dinamiklerde ki değişkenlerin etkisi, her iki tarafa da yönelik sertlik siyasetinin sınırları ve karşılıklı çıkar politikasının sürdürülebilir kılınması için öngörülen teorik açılımlar ele alınmıştır. Bu tez çalışması; özelde İsrail olmak üzere, genelde ise devletlerin dış politikalarının anlaşılmasına ve yorumlanmasına teorik perspektifte ışık tutacaktır, diye düşünmekteyim.
Özet (Çeviri)
This dissertation is concerned with Israeli-Turkish relations (2003-2011). First of all, the methodological approach will be based upon the concept ''realism'' in international relations. A short discussion of realism towards an understanding of Israeli's security considerations will be provided. Followingly, the Israeli Government's foreign-policy decision-making framework will be elaborated with respect to the domestic political actors and institutions. From our perspective, the thesis will focus on Israeli political parties and their evolving views towards Ankara. Turco-Israeli relationships in political, strategic and economic fields will be analyzed; to be followed with the emergence of AK Party in Turkey. Our workwill evaluate the background of the deterioration and re-mending of the two countries relations in the light of cultural ingredients. This is a short dissertation on political realism and cultural impact on foreign policies of the states in the C 21 st.