Farklı stil yüzücülerde vücut kompozisyonunun belirlenmesi ve analizi
Investigate and analyses of body composition in different style swimmers
- Tez No: 517003
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ AHMET DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Yüzme, Yüzme Stilleri, Vücut Kompozisyonu, Antropometrik Ölçümler
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu çalışmanın amacı, düzenli antrenman yapan ve kendi stilinde uzmanlaşmış, gönüllü Yüzme sporcularının vücut kompozisyonlarını belirlemek ve 4 temel stil için somatotip yapı açısından analiz etmektir. Araştırma örneklemini elit ve 18 yaş kategorisinde serbest yüzücüler (n=16, boy: 187.25 ± 6.28, kilo: 78.60 ± 6.62), sırtüstü yüzücüler (n=16, boy: 177.06 ± 4.54, kilo: 69.74 ± 7.02), kurbağalama yüzücüler (n=16, boy: 175.88 ± 4.86, kilo: 68.28 ± 6.38), kelebek yüzücüler (n=16, boy: 182.31 ± 4.22, kilo: 72.11 ± 5.31) olmak üzere toplam 64 yüzücü oluşturmaktadır. Araştırma evreninin %80 'ine ulaşılmıştır. Araştırma kapsamında boy, kilo, VKİ, VYY, çap, çevre, uzunluk ve skinfold ölçümleri uygulanmıştır. Verilerin analizinde SPSS 24.0 paket programı kullanılmış ve hata payı 0.05 olarak belirlenmiştir. Anlamlı farklılığın araştırılmasında ANOVA ve gruplar arası farklılığın belirlenmesinde POST HOC Testi kullanılmıştır. Araştırma grubu incelendiğinde yapılan boy, vücut ağırlığı, vücut kitle indeksi, vücut yağ yüzdesi ve antropometrik ölçümler doğrultusunda 18 yaş kategorisindeki yüzücülerde dört temel stilden birisinde uzmanlaşmanın vücut kompozisyonunda farklılaşmaya neden olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of is study is toregularly trained and specializing in its own style, determine the body composition of volunteer swimming athletes and 4 is to analyze the development of athletes in terms of somatotype structure for the basic style. Research sample in elite and 18 age category Freestyle swimmers ((n=16, height: 187.25 ± 6.28, weight: 78.60 ± 6.62), backstroke swimmers (n=16, height: 177.06 ± 4.54, weight: 69.74 ± 7.02), breaststroke swimmers (n=16, height: 175.88 ± 4.86, weight: 68.28 ± 6.38), butterfly swimmers (n=16, height: 182.31 ± 4.22, weight: 72.11 ± 5.31) being including total 64 swimmers. %80 of population has been reached. During the scope of research, measurement of weight, height, body mass index, body fat index , breadth, circumference, length and skinfold have been applied to the athletes. While analyzing of data, packet programme called SPSS 24.0 has been used and margin of error has been identified as 0.05. ANOVA test has been used to identify the statistically significant diffirence and POST HOC test has been used to identify the diffirences among the groups. When the study group was examined, it was revealed that specialization in one of the four basic styles of swimming in the 18 year age category in the direction of height, body weight, body mass index, body fat indexand anthropometric measurements caused differentiation in body composition. Key words : Swimming, Swimming Styles, Body Composition, Anthropometric Measurements