Lazer kaynağı ile birleştirilmiş DP600 ve HSLA sac malzemelerde geri esneme davranışlarının deneysel araştırılması
Experimental investigation of springback behaviours of laser welded DP600 and HSLA sheet materials
- Tez No: 517027
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM KARAAĞAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Geri esneme, Lazer kaynağı, DP600, HSLA, Springback, Laser welding, DP600, HSLA
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İmalat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışmada, lazer kaynağı kullanılarak birleştirilen çift fazlı (DP) ve yüksek dayanımlı düşük alaşımlı (HSLA) sac malzemelerin V bükme yöntemiyle şekillendirilmesi sonrası geri esneme davranışı deneysel araştırılmıştır. Çalışma kapsamında öncelikle kaynaksız olarak DP600 ve HSLA sac malzemeler V bükülmüş, devamında da DP600-DP600, HSLA-HSLA ve DP600-HSLA sac malzemeler farklı kaynak parametrelerinde kaynatılarak V bükülmüştür. Kalıp açısı, ütüleme süresi ve kaynak gücü deney parametreleri olarak belirlenmiştir. Lazer kaynağında kaynak gücünün 1000 watt artmasıyla geri esneme açısının DP600-DP600 sac malzeme grubunda %5,7 derece artmasına sebep olmuştur. Kaynak gücünün 1000 watt artmasıyla geri esneme açısının HSLA-HSLA sac malzeme grubunda %2,4 derece azalmasına, DP600-HSLA sac malzeme grubunda da %1,2 derece azalamasına sebep olmuştur. Ütüleme süresinin 10 saniye artmasıyla geri esneme açısının ortalama %11,5 derece azaldığı gözlemlenmiştir. Kalıp açısındaki 15 derecelik artışın 45 derece büküm açısına kadar geri esnemeyi DP600-DP600 için ortalama %3,1 derece, HSLA-HSLA için ortalama %24,8 derece, DP600-HSLA için ortalama %24,3 derece arttırdığı belirlenmiştir. 45 derecelik büküm açısından sonra ise gerilmelerin belirli bölgede yığılmasından dolayı geri esneme açısının DP600-DP600 için ortalama %15,2 derece, HSLA-HSLA için ortalama %45,6 derece, DP600-HSLA için ortalama %36,5 derece azalmasına sebep olmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the springback behavior of dual phase (DP) and high strength low alloy (HSLA) sheet materials joined together by laser welding were experimentally investigated after forming by V-bending method. In the scope of the study, DP600 and HSLA sheet materials were firstly formed in V-bending without welding, and then DP600-DP600, HSLA-HSLA and DP600-HSLA sheet materials were welded in different welding parameters and formed in V-bending. Die angle, holding time and welding power values were determined as the test parameters. With a 1000 watt increase in welding power at the laser welding, the springback angle caused the DP600-DP600 sheet material group to increase by 5.7%. As the welding power increased by 1000 watts, the springback angle caused 2.4% reduction in the HSLA-HSLA sheet material group and 1.2% for the DP600-HSLA sheet material group. It was also observed that the springback angle was decreased by an average of 11.5% with an increase in the holding time of 10 seconds. It was determined that the 15-degree increase in die angle increases the average springback for DP600-DP600 up to 45 degrees' bending angle, 24,8% for HSLA-HSLA and 24,3% for DP600-HSLA. After a 45 degree bending angle, the springback angle caused an average reduction of 15.2% degree for DP600-DP600, 45.6% degree for HSLA-HSLA and 36.5% degree for DP600-HSLA owing to the building-up of stresses in the certain region.