Covering vehicle routing problem: Applications for refugee related services
Kapsayıcı araç rotalama problemi: Mültecilere yönelik uygulamalar
  1. Tez No: 517038
  2. Yazar: ELFE NAZ BULUÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAHAR YETİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İnsani Yardım Lojistiği, Mülteci Hizmetleri, Kapsayıcı Araç Rotalama Problemi, Bütünleşik Turlar, İki Amaçlı Optimizasyon, Humanitarian Logistics, Refugee Services, Covering Vehicle Routing Problem, Integrated Tours, Bi-objective Optimization
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Suriye'de devam eden savaş sebebiyle dünya bir mülteci kriziyle karşı karşıyadır, ve mültecilerin yaşam koşullarını geliştirmek ve ev sahibi topluluklara entegrasyonlarını arttırmak önemlidir. İnsani gelişmeyi iyileştirmek için mültecilere verilen çeşitli hizmetler bulunmaktadır. Bu çalışmada, mültecilere nakit ve e-kupon dağıtımı ve mülteci çocuklara Çocuk Dostu Alan sağlayan tırların rotalaması problemleri ele alınmıştır. Her iki problem de mobil araçları kullanarak hizmet verdikleri için benzer özelliklere sahiptir. E-kupon dağıtımı problemi iki senaryoya uygulanmıştır; bunlar yerel dağıtım merkezlerinin belirli bir alanı kapsayacak şekilde açılması ve ulaşılabilirliği arttırmak için yerel dağıtım merkezleri ile elden teslimin bir arada kullanılmasıdır. Bu problemler Kapsayıcı Araç Rotalama Problemi ve Entegre Turlar ile Kapsayıcı Araç Rotalama Problemi olarak sınıflandırılmış ve literatüre tanıtılmıştır. Önerilen modellerin performansı test edilmiş ve problem parametreleri üzerine bir duyarlılık analizi yapılmıştır. Çözme sürelerini iyileştirmek için üç optimizasyon tabanlı sezgisel çözüm önerilmiştir. Önerilen çözümler Kilis şehrindeki gerçek bir yaşam durumuna uyarlanmıştır. Modellerin, Mobil Çocuk Dostu Alanların rotalanması problemine uygulanabilmesi için noktaların sahip oldukları taleplerin ve kat edilen mesafelerinin dikkate alındığı iki-amaçlı bir versiyonu verilmiştir. İki-amaçlı model tüm noktaları kapsamayı gerektirmemektedir, ancak kat edilen mesafeyi en aza indirirken karşılanmayan talebi de en aza indirmeyi amaçlamaktadır. İki-amaçlı modeli çözmek için epsilon-kısıt yöntemi uygulanmıştır ve tüm Pareto eniyi sonuçlara ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The world is facing a refugee crisis because of the ongoing war in Syria, and it is important to develop refugees' life conditions and increase their integration to the host communities. There are several services given to refugees to improve humanitarian development. The distribution of cash and e-vouchers to refugees and the routing of trucks which provide Child Friendly Spaces to vulnerable refugee children are addressed in this study. Both problems have similar characteristics as they provide services using mobile vehicles. The distribution of e-vouchers problem is applied for two scenarios, where local distribution centers are opened to cover an area, and a combination of local distribution centers and hand-to-hand delivery is conducted to increase the accessibility. The given problems are categorized as Covering Vehicle Routing Problem and Covering Vehicle Routing Problem with Integrated Tours which are introduced to the literature. The performance of the proposed models is tested and a sensitivity analysis on the problem parameters is given. Three optimization based heuristics are proposed to improve solving times. The proposed solutions are applied to a real life case of city Kilis. In order to apply the models to the routing of Mobile Child Friendly Spaces problem, a bi-objective version of the proposed models is given where the aim is to minimize the unsatis ed demand while minimizing travelled distance. epsilon-constraint method is applied to solve the bi-objective application and all Pareto Optimal solutions are obtained.