Photonic integrated circuit components with amorphous structures
Amorf yapılar ile fotonik entegre devre elemanları
- Tez No: 517039
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERDAR KOCAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Fotonik kristaller, Amorf malzemeler, Fotonik entegre devreler, Photonic crystals, Amorphous materials, Photonic integrated circuits
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu tez çalışmasında fotonik tümleşik devreler için fotonik kristal yapılara alternatif, esneklik ve yeterli performans sağlayan amorf fotonik materyaller tasarlanmış ve incelenmiştir. İlk defa, telekomünikasyon dalgaboylarında bir tasarım yol haritası deneysel sağlamaları ile birlikte sunulmuştur. Amorf fotonik malzemeler yapay tasarımlı rastgele kırıcılık indisi dağılımlarına sahip materyaller olup, bünyelerinde barındırdıkları kısa menzilli düzenden dolayı fotonik bant aralıklarına sahiplerdir. Amorf fotonik malzemeler için doğal kristal-amorf dönüşümlerini örnek alan bir Monte Carlo yöntemi tanıtılmış, tasarım parametreleri incelenmiştir. Üretilen amorf yapılar sayısal ve deneysel olarak incelenmiş ve teyit edilmiştir. Ayrıca, bant aralıgını etkileyen faktörler incelenmiştir. Amorf fotonik malzemelerin temel özelliklerinden olan bant aralıgı asimetrisi, elektronik amorf yarıiletkenlerden yararlanarak teorik olarak açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis work, amorphous photonic materials, which are an alternative to photonic crystals and offering flexibility and comparable performance, are designed for photonic integrated circuits and analyzed. A design guideline is presented for the first time with experimental verification in telecommunication wavelengths. Amorphous photonic materials are artificially designed materials that possessing random refractive index distributions and has photonic band gaps due to the inherent short-range order. For the amorphous photonic materials, a Monte Carlo method is proposed which is taking natural crystalline-amorphous semiconductor transitions as an example and the affecting design parameters are analyzed. The generated amorphous structures are analyzed numerically and experimentally for verification. Furthermore, the factors affecting band gap is scrutinized. The band gap asymmetry which is one of the basic properties of amorphous photonic materials are explained theoretically, with the help of electronic amorphous semiconductors.