Göç hareketlerinin girişimcilik faaliyetleri üzerindeki etkisi: Hatay ili üzerine bir inceleme
The impact of migration movements on entrepreneurship activities: A review on Hatay province
  1. Tez No: 517143
  2. Yazar: SEVDAGÜL DENGİZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKHAN ÖZKUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, Göçmen, Göçmen Girişimci, Hatay İli, Logit Modeli, Immigration, Immigrant, Immigrant Entrepreneur, Hatay Province, Logit Model
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 198
Özet
Göç, birçok gelişmiş ekonominin yapısını şekillendiren ve demografik yapısını değiştiren önemli bir sosyal güçtür.Ekonomik, toplumsal veya siyasi sebeplerle bireylerin bir ülkeden başka bir ülkeyegitme veya taşınma işi olarak tanımlanan göç kavramı hem menşe ülkelerde hem de varış ülkelerinde ekonomik ve sosyal birçok etkiler yaratmaktadır.Göçmenlerin girişimcilik faaliyetleri bu etkilerin doğmasında etkili olan en önemli unsurlardan biridir. Bu bağlamda doğduğu ya da vatandaşı olduğu ülke dışında, bir başka ülkeye yerleşip girişimde bulunanlara göçmen girişimci denilmektedir. Göçmen girişimcilik, girişimcilik faaliyetlerinin göç edilen ülkede gerçekleştirilmesi ve ekonomik ve sosyal değerin göçmenler eliyle ortaya çıkarılması sürecidir. Dolayısıyla göçmen girişimciler küresel ve stratejik bir düşünce ile üretim faktörlerini bir araya getiren, risk ve yönetimi üstlenen, değişim ve yeniliklere açık, nihai hedefi büyüme ve gelişme olan küresel bir oyuncu konumundadır.2011 yılından itibaren yaşanan iç karışıklık sonucu Suriye'den Türkiye'ye üç buçuk milyonu aşkın mülteci gelmiş durumdadır. Bu mültecilerin yoğun olarak yaşadığı bölgelerden biri de Hatay ilidir. Hatay ilinde 2017 yılı rakamlarına göre 457.106 Suriyeli göçmen yaşamaktadır. Bu göçmenlerin bir kısmı kendi çaplarında küçükte olsa girişimcilik faaliyetlerinde bulunmaktadır. Dolayısıyla çalışmada logit modeliyle Suriyeli göçmenlerin girişimci olmalarını etkileyen faktörler incelenmiş ve ardından göçmen girişimcilerin Hatay ekonomisine olan katkısı ele alınmıştır.400 Suriyeli göçmen üzerine yapılan anket bulgularına göre Suriyeli göçmenlerin girişimci olmasında girişimcilerin medeni durumunun, mesleki tecrübesinin, iş kurma tecrübesinin, anne/babasınıniş kurma tecrübesinin, aylık gelirinin ve Hatay'da yaşama süresininetkili olduğu, göçmenlerin girişimcilik faaliyetlerinin bölgedeyatırım artışı ve yerli halka istihdam sağlama yoluyla Hatay ilinin kalkınmasına katkısağladığı sonucuna varılmıştır. Göçmen girişimcilerin yatırım miktarında cinsiyetin, medeni durumun, aile işletmesi olup olmamanın ve cironun etkili olduğu; yerli halka istihdam sağlamada ise medeni durumun, yaşamının büyük bir kısmını geçirdiği yerin, Türkçe bilip bilmemenin, aile işletmesi olmanın, diğer göçmenlerle işbirliği yapmanın, istihdam sayısının ve cironun etkili olduğu bulgusu elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Migration is an important social force shaping the structure of many developed economies and changing their demographic structure. The concept of migration, which is defined as the work of individuals moving from one country to another country for economic, social or political reasons, has many economic and social effects both in origin countries and destination countries. The entrepreneurship activities of immigrants is one of the most important factors that influence these effects. In this connection, it is called immigrant entrepreneurship that settle into a different country and start an enterprise apart from their homeland or citizenship country. Immigrant entrepreneurship is the period in which entrepreneurial activities are carried out in the country of immigration, and that the economic and social value is revealed by the immigrants. Therefore, immigrant entrepreneurs have become a global player position that brings together global and strategic thinking and production factors, takes on risk and management, open to change and innovation, and whose ultimate goal is growth and development. As a result of internal disturbance since 2011, more than 3,5 million refugees have come to Turkey from Syria. Hatay Province is one of the regions where these refugees live intensely. In Hatay province , 457.106 Syrian immigrants live according to the figures of the year 2017. Some of these immigrants have entrepreneurial activities in their own right even if they are small. Therefore, the factors affecting the entrepreneurship of the Syrian immigrants have been examined by the logit model in the study and then the contribution of the immigrant entrepreneurs to the Hatay economy has discussed. According to survey findings on 400 Syrian immigrants, it was found that the entrepreneurship of the Syrian immigrants contributed to the development of the Hatay Province through the investment of the immigrants' entrepreneurial activities and the employment of the locals, the fact that the marital status of the entrepreneurs, the professional experience, the business experience, the business experience of mother and father. The amount of investment of immigrant entrepreneurs is influenced by gender, marital status, being family business or not and financial turnover; but when it comes to providing empyloyment to the native citizen, it has been found that marital status, the place where a great part of life is spent, whether knowing Turkish or not,being family business,cooperating with other immigrants,the number of employment and financial turnover are all vital.