Modern Kürt şiirinde edebi sanatlar :Goran Abbas şiir örnekleriyle
جوانکاری لە شیعری هاوچەرخی کوردیدا، بە نمونەی شیعرەکانی گۆران عەباس
  1. Tez No: 517144
  2. Yazar: SHADUMAN OMAR SALEH SALEH
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HEMIN OMAR AHMAD AHMAD
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: rhetoric, aesthetics, contemporary Kurdish poetry, Goran Abbas
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Kürtçe
  9. Üniversite: Bingöl Üniversitesi
  10. Enstitü: Yaşayan Diller Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kürt Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 221
Özet
'Modern Kürt Şiirinde Edebi Sanatlar: Goran Abbas Şiir Örnekleriyle' isimli çalışmada, genel anlamda edebi sanatların (belagat) özelde de beyân kısmının modern dönem Kürt şiirlerindeki temelleri gün ışığına çıkarılmaya çalışılmıştır. Betimleyici ve çözümleyici yöntemin takip edildiği söz konusu çalışma; giriş, sonuç ve kaynakça kısımları dışında üç ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm iki alt başlıktan oluşmaktadır. İlk alt başlıkta belâgat, belâgat ve edebiyat, belâgat ile modern edebiyat ve modern Kürt şiiri kavramları ve bu kavramların ilişkileri incelenmiştir. İkinci alt başlıkta belâgatın ana unsurları olan meânî, beyân ve bedî' gibi edebi sanatlar ile bedî' ilminin modern Kürt şiiri ile ilintisi irdelenmiştir. İkinci bölüm sözel edebi sanata (muhassinât-ı lafziyye) tahsis edilmiş ve sözel edebi sanatın tanımı yapılmış, önemine değinilmiş, bölümleri ortaya konulmuştur. Ayrıca söz konusu edebi sanatın Goran Abbas'ın şiirlerindeki önemine ve örneklerine değinilmiştir. Üçüncü bölümde ise bedî' sanatının önemli bir bölümünü oluşturan anlamsal edebi sanat olan muhassinat-ı maneviyyenin tanımına ve açıklanmasına ayrıldığı gibi edebi sanatların örnekleriyle açıklanmasına ve çözümlenmesine de yer verilmiştir. ANAHTAR KELIMELER: Belâgat, Bedî', Modern Kürt Şiiri, Goran Abbas
Özet (Çeviri)
(The aesthetic arts in contemporary Kurdish poetry, the poems of Goran Abbas as an example), is the title of the research, which tried to find the basis of rhetoric in general aesthetic science in particular in the contemporary Kurdish poetic texts, and was used the descriptive and analytical methods in this research, except the introduction, result and the list of references, this research consists of three sections: Section One: It consists of two subsections, the first subsections deals with (the science of rhetoric, rhetoric and literature, eloquence and modern literature and contemporary Kurdish poetry). The second subsections deal with the aesthetic relationship between contemporary Kurdish poetry, the concept of poeticism and the poet's poetical level. The second section of the aesthetic arts was devoted to the words (or to the arts of aesthetic words): the aesthetic was defined in the words and some of its art and its importance in the poems of Goran Abbas, The bases were also explained by examples. The third section was devoted to the definition and explanation of aesthetics in the sense, and the arts were illustrated with poetic examples and analysis of them.