Birinci basamak sağlık kurumlarında lohusa izlemlerinin değerlendirilmesi: Tarsus ilçe örneği
Evaluation for postpartum monitoring in primary care health institutions: Tarsus district example
- Tez No: 517171
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ÖNER KURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Doğum sonu bakım, lohusa izlem, birinci basamak sağlık hizmetleri, Postpartum Care, Postpartum Monitoring, Primary Care Health Services
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
ÖZET BİRİNCİ BASAMAK SAĞLIK KURUMLARINDA LOHUSA İZLEMLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ: TARSUS İLÇE ÖRNEĞİ Doğum sonu dönem, anne ve bebek sağlığı açısından kritik bir süreçtir. Kapsamlı ve nitelikli verilen lohusa izlem hizmeti, anne ile birlikte tüm aile bireyleri için sağlıklı bir gelecek oluşmasına katkı sağlar. Bu araştırmada, Mersin ili Tarsus ilçe merkezinde birinci basamak sağlık kurumlarında sunulan doğum sonrası bakım hizmetlerinden lohusa izlemlerin değerlendirilmesi amaçlandı. Araştırma kesitsel tipte bir çalışmadır. Tarsus ilçe merkezinde bulunan 21 ASM'den rastgele örneklem seçimiyle belirlenen 10 ASM'de ikinci ayını doldurmuş bebeklerine BCG aşı uygulanması için başvuran, altıncı haftada lohusa izlemleri tamamlanmış 362 kadın çalışmaya dahil edildi. Kadınların aile hekimi ve aile sağlığı elemanından aldıkları lohusa izlem hizmetine ilişkin veriler,“Birinci basamak sağlık kurumlarında lohusa izlemlerinin değerlendirilmesi veri formu”ile 02.04.2018-22.06.2018 tarihleri arasında toplandı. İstatistiksel değerlendirmede, tanımlayıcı istatistikler, Pearson Ki-Kare Testi, Student T Testi ve ANOVA Testi kullanıldı. Çalışmada istatistiksel önemlilik düzeyi p≤0.05 olarak kabul edildi. Araştırmaya alınan kadınların yaş ortalaması 29.1 ve %45.9'u ilköğretim mezunu idi. Kadınların %55.2' sine aile hekimliğinde en az üç defa, %44.8'ine ise bir ya da iki defa lohusa izlemi yapıldığı belirlendi. Fiziksel bakım uygulamaları ve eğitimler olmak üzere lohusa izlemde yapılması gereken toplam 52 uygulamanın dördüncü izlemde ortalama 22.8±8.2' sinin, beşinci izlemde 14.0±13.9' unun, altıncı izlemde 23.0±8.7' sinin yapıldığı, toplamda ise lohusa izlem uygulamalarının ortalama 59.7±26.7' sinin yapıldığı belirlendi. Gelir düzeyi yüksek olanların, doğum öncesi bakım alma sayısı dört ve daha fazla olanların ve doğum öncesi bakımını aile sağlığı elemanı ve uzman hekimden alanların, lohusa izlem sayıları azalmaktaydı. Kadınlarda doğum sonu bakım bilgi düzeyi ve toplam gebelik sayısı arttıkça lohusa izlem sayısı artmaktaydı. Lohusa izlemlerin yeterli sayıda ve içerik olarak nitelikli verilmesi için, birinci basamak sağlık kurumlarında doğum öncesi ve doğum sonu bakım veren aile hekimi ve aile sağlığı elemanının düzenli yapılan hizmet içi eğitimlerle bilgileri güncellenmeli, birinci basamak sağlık hizmetlerinin toplumun her gelir ve eğitim düzeyinden insanın faydalanmak isteyeceği yeterlilik düzeyine getirilmeli, kadınların doğum sonu bakım bilgi düzeylerini arttırmak adına, gebelik öncesi, doğum öncesi ve doğum sonu bakımlarının yeterli sayıda ve nitelikli verilmesi sağlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EVALUATION FOR POSTPARTUM MONITORING IN PRIMARY CARE HEALTH INSTITUTIONS: TARSUS DISTRICT EXAMPLE Postpartum period is a critical process in terms of mother and baby health. An extensive and qualified postpartum monitoring service helps to provide a healthy future for all family members along with the mother. In this research, evaluation of postpartum monitoring, which is one of the health services provided in primary care health institutions in Tarsus district of Mersin province is aimed. The research is a cross-section study. 362 women, whose postpartum monitoring is completed, and who applied for BCG vaccination for their babies who turned their second month in 10 of 21 family health centers in Tarsus district which are defined by random sample selection are included in the researched. The data is collected via 'Evaluation for postpartum monitoring in primary care health institution data form' for postpartum monitoring service received by women from family doctor and family health personnel. In statistical evaluation, Pearson Chi-square Test, Student T Test and ANOVA Test is used. Statistical materiality level is accepted as p≤0.05 in this research. Age average for women included in this research is 29.1 and 45.9% of them are primary school graduate. 55.2% of women are detected to be monitored at least three times a year in family practice center while 44.8% of women are monitored once or twice a year. In the fourth monitoring, 22.8±8.2 average; in the fifth monitoring 14.0±13.9 average and in sixth monitoring 23.0±8.7 average and in total; 59.7±26.7 average of total 52 application which must be implemented in postpartum monitoring being physical care applications and trainings are implemented. As level of income increases, and women receive more than four prenatal care, postpartum monitoring number of women who received their prenatal care from family health personnel and a specialist decreased. As postpartum care knowledge level and the total average pregnancy numbers increased, postpartum monitoring numbers are increased. In order to provide qualified services and giving these services in enough numbers; knowledge of family doctor or family health personnel who provide prenatal and prepartum services in primary care health institutions must be updated, level of competence for primary care health institutions must be increased to a level which people from any level of income and any level of education can demand to make use of and in order to raise awareness of women by providing them postpartum monitoring, prenatal care, prepregnancy care both as qualified and in enough numbers.