Sanal cemaatler ve postmodern kabilecilik: İmam hatipler kapatılsın Facebook grubu örneği
Virtual communities and postmodern tribalism: İmam hatipler kapatılsın Facebook group example
  1. Tez No: 517333
  2. Yazar: MEHMET ERTUĞRUL EVYAPAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH ÖZBOLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Sanal cemaatler, kabilecilik, ötekileştirme, postmodernizm, Virtual communities, tribalism, othering, postmodernism
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
İlgili literatür incelendiğinde Sanal Cemaatler, gelişen iletişim teknolojilerinin de etkisiyle beraber boş zaman geçirme, eğlence, sohbet gibi aktivitelerin gerçekleştirildiği bir zemin olarak görülmektedir. Bu tanımlama“Ötekisiz Postmodern Cemaatler”olarak ifade edilmektedir. Bu anlamda sanal cemaatlerin, bir grubu belirli özelliklerinden dolayı ötekileştirmeye zemin hazırlayıp hazırlamayacağının anlaşılması bu çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Bu amaca uygun olarak ötekileştirmenin hangi şekillerde var olduğunu belirleyebilmek için kendilerini seküler insanların bir araya geldiği grup olarak tanımlayan İmam Hatipler Kapatılsın adlı sanal cemaat incelemeye konu olmuştur. Verilerin analizinde Nvivo 11 bilgisayar yazılımı kullanılmıştır. Grupta bulunan 49035 yorum ve gönderi içerik analizi yöntemiyle incelenmiştir. İmam Hatipler Kapatılsın sanal cemaatinde üyelerin karşı grup olarak belirledikleri İmam Hatipler temsilinde muhafazakar insanları ötekileştirdikleri. Bu ötekileştirme tarzlarının yedi kategoride bir bütün oluşturdukları gözlemlenebilmiştir.
Özet (Çeviri)
When the related literature is researched, virtual communities seem as a place where activities such as spending leisure time, entertainment and chatting take places with the influence of developing technology. This definition is called postmodern communities without others. The aim of this research is to understand whether or not virtual communities are able to prepare place for otherization of group because of their certain characteristics. In accordance with this purpose, the virtual community called“İmam Hatipler Kapatılsın”, that defines themselves as a group in which secular people come together, was the subject of examination in order to determine what forms of marginalizations exist within this group. In the analysis of the data, Nvivo 11 computer software was used. 49035 comments and submissions in the group were analyzed by content analysis method. It has been observed that members of the virtual community“Imam Hatipler Kapatılsın ”marginalize conservative people at the representation of Imam Hatips which they set as theopposing group and these modes of marginalization constitutes a whole in seven categories.