Şiddet gören kadınlarda düzenleme odağı, başaçıkma stratejileri ve akıl sağlığı
Regulatory focus, coping strategies and mental health among women who are exposed to violence
- Tez No: 517373
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İNCİ BOYACIOĞLU BAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Psikolojik Şiddet, Düzenleme Odağı, Başaçıkma Stratejileri, Kadınların Akıl Sağlığı, Psychological Violence, Regulatory Focus, Coping Strategies, Women's Mental Health
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Önceki çalışmalar psikolojik şiddetin akıl sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olduğunu göstermektedir. Bu doğrultuda mevcut çalışmanın amacı psikolojik şiddet ve psikolojik semptomlar arasındaki ilişkiyi düzenleme odağı ve başa çıkma stratejilerinin rolü çerçevesinde incelemektir. Bu amaçla Türkiye'nin farklı kentlerinde yaşayan 293 kadın katılımcı çalışmaya dâhil edilmiştir. Katılımcılar öncelikle Rosenberg Benlik Saygısı ölçeğini ve ardından da Düzenleme Odağı Ölçeğini doldurmuşlardır. Bu iki ölçeğin ardından sırasıyla Psikolojik İstismar Profili Ölçeği, Stresle Başa Çıkma Tarzları Ölçeği, Beck Depresyon Ölçeği, Beck Kaygı Ölçeği ve Çelişik Duygulu Cinsiyetçilik Ölçekleri sunulmuştur. Psikolojik şiddetin, benlik saygsı ve cinsiyetçilik türleri ile ilişki içinde olduğu saptanmıştır. Psikolojik şiddete maruz kalmanın depresyon ve kaygıyı anlamlı bir şekilde yordadığı, ayrıca psikolojik şiddetin aktif başa çıkma stratejileri ile ters yönlü anlamlı bir ilişkiye sahip olduğu sonucuna varılmıştır. Düzenleme odakları açısından bakıldığında kadınların kendilerine uygun olan düzenleme odağı doğrultusunda hareket etmeleri sonucu depresyon ve kaygı gibi psikolojik sorunları deneyimleme ihtimalleri düşmektedir. Sonuçlara göre gelişme odağı motivasyonu yöneliminin ve aktif başa çıkma stratejilerinin zayıf olduğu kişilerde depresyon eğilimi anlamlı bir şekilde yüksek bulunmuştur. Ayrıca, korunma odağı motivasyonun düşük olduğu ve her iki başa çıkma stratejisinin de düşük seviyelerde olduğu koşulda kaygı düzeyinin yükseldiği gözlenmiştir. Bu sonuçlara göre, gelişme odağının zayıfladığı ve kadının aktif başa çıkma stratejilerini kullanmadığı örüntü ile korunma odağının zayıfladığı ve kadının hiçbir başa çıkma stratejisine yönelim göstermediği örüntü kadınların akıl sağlığı açısından bir risk faktörü olabilir.
Özet (Çeviri)
Previous research has demonstrated that there is a relationship between psychological violence and its negative effects on women's mental health. The aim of current research is to investigate relationship between psychological violence and psychological health by exploring moderating role of regulatory focus and mediating role of coping strategies. 293 women who are living in different part of Turkey have taken part in this research. Firstly, the Rosenberg Self-Esteem Inventory and Regulatory Focus Inventory were presented. Sequentially, the Profile of Psychological Abuse Inventory, the Ways of Coping with Stress Inventory, Beck Depression Inventory, Beck Anxiety Inventory and the Ambivalent Sexism Inventory were completed by participants. It is found that there is a relationship between psychological violence that women have exposed and sexist thoughts that they have. Moreover, depression and anxiety have predicted with psychological violence, in addition to that psychological violence has a negative relationship with active coping strategies. When regulatory focus has been taken into account it is found that people who are acting with appropriate strategies for themselves are less likely to experience depression and anxiety like symptoms. As a result of the findings, low promotion focus motivation and low active coping strategies are significantly associated with disposition to depression. However, it is observed that acting with low prevention focus motivation and if both coping strategies are chosen in a low level, anxiety level is increasing. Therefore, women with prevention focus choose neither active coping strategies nor passive coping strategies which is a risk factor for a women's mental health.