Kadınların romantik ilişkilerde şiddete psikolojik dirençleri, siyasal eğilimler ve feminist kimlik
Psychological resistance, political orientations and feminist identity of women who exposed to violence in their romantic relationship
  1. Tez No: 517372
  2. Yazar: AYBİKE ÇAVDAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İNCİ BOYACIOĞLU BAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Psikolojik Şiddet, Feminist Kimlik, Psikolojik Dayanıklılık, Cinsiyetçilik, Siyasal Yönelim, Psychological violence, Feminist Identity, Psychological Resilience, Sexism, Political Orientation
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu araştırma kapsamında kadınların feminist kimliklenme düzeyleri, psikolojik şiddet ve psikolojik dayanıklılık seviyeleri arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Ayrıca bu araştırmada feminist kimliğin siyasal yönelimlerle nasıl bir ilişki içerisinde olduğu, bu ilişkinin psikolojik dayanıklılık üzerindeki etkisi irdelenmiştir. Psikolojik şiddetin psikolojik dayanıklılık üzerinde bozucu etkisi düşünüldüğünde, feminist kimlik ile siyasi yönelimlerin birlikte koruyucu bir etki gösterip göstermediği bu araştırmanın temel sorularından birisidir. Bu amaç doğrultusunda tamamı daha önce bir romantik ilişki deneyimi olan veya hala sürmekte olan bir romantik ilişkisi olan heteroseksüel kadınlardan oluşan 313 kişilik bir örnekleme ulaşılmıştır. Katılımcılara sırasıyla Kişisel Bilgi Formu, Psikolojik İstismar Profili Ölçeği, Yetişkinler İçin Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği, İlişkide Kontrol Algısı Ölçeği, Birleşik Feminist Kimlik Ölçeği, Çelişik Duygulu Cinsiyetçilik Ölçeği ve Siyasal Yönelim Ölçeği uygulanmıştır. Veriler internet üzerinden ve kağıt kalem yoluyla toplanmıştır. Yapılan analizler sonucunda, psikolojik şiddetin psikolojik dayanıklılık ve ilişkide kontrol algısı üzerindeki etkisinde feminist kimliğin koruyucu bir rolü olmadığı, sağ siyasal yönelimin çeşitli basamaklarında koruyucu bir etki olduğu görülmüştür. Ayrıca psikolojik şiddet ve psikolojik dayanıklılık arasında negatif yönde, feminist kimlik, ilişkide kontrol algısı ve psikolojik dayanıklılık arasında pozitif yönde korelasyonlar olduğu görülmüştür. Araştırmanın Türkiye'de feminizm, feminist kimlik ve siyasal yönelim çalışmaları, psikolojik şiddete yönelik koruma ve müdahale programlarına ilişkin bilgiler sunması beklenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research is designed to study relationships between feminist identification, psychological violence and psychological resilience. Another aim of the present research is to view what kind of relationship feminist identity has with political orientation and the effect of this relationship on psychological resilience. One of the main questions of this research is whether feminist identity and political orientation show an protective effect together or not, in consideration of psychological violence's destructive effect on resilience. Therefore, for this purpose 313 women who are heterosexual and have a romantic relationship experience and currently in a romantic relationship were sampled. To collect the data, the participants filled the questionnaires in this order: Personal Information Form, Abuse of Psychological Aggression Inventory, Resilience Scale for Adults, Perception of Control in the Relationship Inventory, Feminist Identity Composite Scale, Ambivalent Sexism Inventory and Political Orientation Inventory. This data had collected through internet or with paper and pencil. As a result of the analyzes, it determined that feminist identity doesn't have a protective role in the effect of psychologcal violence on resilience and control perception in relationship but there is a protective effect in varios steps of right wing political orientaion. Moreover, it is concluded that there is a negative correlation between psychologcal violence and resilience and possitive correlation between feminist identity, control perception in relationship and resilience. Consequently, this research expected to present information about the protection and intervention program towards psychological violence by supporting the research in feminism in Turkey, feminist identity and political orientation.